Hogyan legyek boldog? Boldogságszintet növelő mindfulness gyakorlat

Boldogság
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

A tudatos jelenlét, azaz a mindfulness a mindennapi élet egy olyan megközelítési módja, amely élvezetesebbé és kevésbé stresszessé teszi a mindennapokat azáltal, hogy segít kezelni a negatívumokat és a pozitív dolgokra helyezi a fókuszt. Megadhatja a választ a sokak által feltett kérdésre: Hogyan legyek boldog?

Hatását bizonyítja az is, hogy az agyunk két féltekéje közül a jobb prefrontális kéreg a depressziós, szorongó hangulatban aktívabb. A bal oldali prefrontális kéregben pedig akkor magasabb az aktivitás, amikor boldogok, energikusak vagyunk. Richard Davidson és Jon Kabat-Zinn kutatásai azt mutatják, hogy a 8 hetes, napi 1 órás mindfulness gyakorlás hatására az agy bal oldali aktivitása jelentősen megnőtt, ami még 4 hónapos gyakorlást követően is fennmaradt.

Azaz a tudományos eredmények alapján a mindfulness nem csak a stresszes gondolatok és negatív érzelmek kezelésében segít, hanem rendszeres gyakorlása jelentősen növeli a boldogságszintet, és hozzájárul ahhoz, hogy élvezzük az életet.

Hogyen legyek boldog, ha nem tökéletes minden?

Visszatérve a gyakorlathoz most gondold végig azt, hogy volt-e valamilyen probléma akkor az életedben vagy tökéletes volt minden, és semminek nem kellett volna változnia?

A legtöbb ember erre azt válaszolná, hogy “Persze, mindig vannak olyan dolgok, amelyek másként alakulhattak volna. Mindig vannak kisebb vagy nagyobb problémák.”

Hogyan legyek boldog? Sokan úgy gondolják, hogy a boldogság egy elérendő cél, és csak akkor lehetünk boldogok, ha végre megoldjuk az összes problémát. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ahhoz hogy boldogok legyünk és élvezzük a jelen pillanatot, nem kell mindennek tökéletesnek lennie.

A jelen pillanatot akkor is élvezhetjük, ha nem problémamentes az életünk.

Ez ugyanis két különböző dolog. Attól még, hogy vannak nehézségek az életben, történhetnek velünk igazán szép élmények, érezhetjük magunkat jól a jelenben.

Ez a kulcs.

A jelen pillanat megélése az odafigyelés alapvető aspektusa. Amikor nem vagyunk jelen a pillanatban, akkor az elme a múlt eseményein, az elszalasztott lehetőségeken, a megváltoztathatatlan történéseken réved vagy éppen a jövő miatt aggódik.

Killingworth kutatásai szerint az átlagemberek gondolatai a nap 47%-ában a múltba vagy a jövőbe vándorolnak, ahelyett, hogy megélnék a jelen pillanatot. Ez óriási arány, annak tükrében pedig még inkább, hogy ebben az időszakban nem tudjuk tudatosan megélni a jelen boldogságát. Ami sokkal sebezhetőbbé tesz minket a szorongással, depresszióval, stresszel vagy más negatív érzelmekkel szemben.

Jon Kabat-Zinn szerint ez “olyan, mintha a múlt és a jövő közé szorulnál”. Ilyen körülmények között nagyon kevés figyelem jut a jelen pillanatra, mert folyton versenyezni kell a múltra és a jövőre irányuló odafigyeléssel. Így nehéz megtalálni, hogyan legyek boldog.Boldogságszintet növelő mindfulness gyakorlat

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlétre irányuló gyakorlatok segítenek kiterjeszteni a jelen pillanatra irányuló figyelmet, azáltal, hogy egyensúlyt teremtenek a jelenre, a múltra és a jövőre irányuló figyelem között.

Így ugyanúgy megmaradnak a múlt szép emlékei és jövőre vonatkozó célok eléréséhez szükséges energizáló gondolatok is.

3 perces mindfulness gyakorlat

Emlékezz vissza egy szép pillanatra a múltból, amikor igazán boldognak érezted magad. Gondold végig, hogy mi történt ott és akkor. Bármire gondolhatsz, például amikor a gyermekedet először tartottad a kezedben, izgalmas utazáson vettél részt, megkaptad a hőn áhított elismerést vagy bármi másra, amikor határozottan boldog voltál. 

Most gondold végig a következőket: 

  • Hol volt a figyelmed abban a pillanatban? 
  • Akkoriban sokat gondolkodtál más dolgokon, vagy a jelenben voltál és meg tudtad élni a pillanatot?
  • Képes voltál-e a pillanatban élni?

A legtöbb ember válasza a fenti kérdésekre az lenne, hogy “Abban a pillanatban teljesen jelen voltam. Ott voltam, ahol lenni akartam, nem gondolkodtam máson. Tudatosan jelent voltam.”

A kutatások is azt bizonyítják, hogy van összefüggés a tudatos jelenlét és a boldogság között. 

Matt Killingsworth, a Harvard kutatójának 80 különböző országban, 15 000 ember bevonásával végzett vizsgálata is ezt igazolja. Az eredmények szerint az embereket sokkal boldogabbá teszi, ha a cselekvés pillanatában a figyelmük teljes mértékben a jelenben van, és ezt kevésbé befolyásolja az, hogy éppen mit csinálnak. 

A tudatos jelenlét és a mindfulness gyakorlatok nekem nagyon sokat segítenek abban, hogy megbékéljek a múlttal és sikerrel kezeljem a jövővel kapcsolatos aggodalmakat. 

A mindfulness neked is segít megtalálni a boldogságot a jelen pillanatban, amit a 7 napos ingyenes mindfulness kihívás alatt ki is próbálhatsz. Egy héten keresztül rengeteg hasznos információt osztok meg veled a tudatos jelenlétről és minden napra készülök érdekes mindfulness gyakorlattal is, amely által a pozitív fizikai és érzelmi hatásait is megtapasztalhatod.

Forrás:
https://melliobrien.com/ted-talk-happiness-is-mindfulness/
https://positivepsychology.com/mindfulness-positive-psychology-3-great-insights/

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »