Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Énekterápia
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy hamisan vagy tisztán énekelünk-e.

Amikor énekelünk, a zene rezgése átjár bennünket, megváltoztatva a testi és érzelmi állapotunkat.

Kutatók próbálják megmagyarázni, hogy miért olyan nyugtató, de egyben energetizáló hatású. Arra jutottak, hogy olyan ez, mint egy tökéletes nyugtatószer infúziója, az a fajta, ami nyugtatja az idegünket, és közben emeli a lelkünket.

Ez az eufória valószínűleg az éneklés által termelt endorfinból jön, ami a kellemes érzetekért felelős. De lehet, hogy egy másik, szintén az éneklés során keletkező hormonból, az oxytocinból jön, ami alapvetően enyhíti a szorongást és a stresszt. Az oxytocin még fokozza a bizalom és a ragaszkodás érzését is, ami egyben magyarázatot adhat arra, hogy miért derül ki egyre több tanulmányból, hogy az éneklés csökkenti a depresszió és magányosság érzetét. 

Az is kiderült, hogy még csak nem is kell jó énekesnek lenni a jutalom learatásához. Egy 2005-ös tanulmány azt állítja, hogy az éneklés megelégedettséget és terápiás, gyógyító érzetet kelt akkor is, ha nincs jó hangunk.

A London Egyetem zenetanszékének vezetője, Prof. Graham Welch, aki 30 éve tanulmányozza az éneklés testi-lelki egészségre gyakorolt hatását, így ír erről: „Az éneklésnek fizikai előnyei vannak, mert egy aerob tevékenység, ami emeli a vérben az oxigénszintet és a felsőtest fő izmait megdolgoztatja, még akkor is, ha ülve énekelünk. Az éneklés lelki előnyei azon pozitív hatásában rejlenek, hogy csökkenti a stressz-szintet az endokrin-rendszeren keresztül, ami közvetlenül felel érzelmi jólétünkért.”

A hamis hang is gyógyít!

Valahol az interneten ezt a feliratot találtam:

„Amikor szomorú vagyok, elkezdek énekelni, és rájövök, hogy a hangom rosszabb, mint a problémáim.”

Először jót nevettem rajta, de sajnos, sok olyan emberrel találkozom, aki azért nem mer énekelni, mert azt gondolja, nincs neki hozzá hangja.Pedig, aki tud beszélni, annak van hangja, és ha még járni is tud, akkor ritmusérzéke is van.Egy vizsgálat kimutatta, hogy még a hamis hang is jó hatással van az éneklő testi-lelki életére, és a közösségben való éneklésben úgyis elvész az egyéni hang, ahol bárki megtapasztalhatja azt az erőt, amit a zene képes felébreszteni bennünk. De lehet énekelni tusolás közben, autóvezetés közben vagy akár takarítás közben is.

Az éneklés eszköz, melyen keresztül magunkba engedjük a létezés végtelen erejét.
Az éneklés eszköz, melyen keresztül összekapcsolódunk a lelkünkkel, és fölszabadíthatjuk a belső erőnket.
Éneklés közben megszűnik az elme örökös pörgése, és átveszi a helyét a békés jelenlét.

Nem mindegy, milyen zenét hallgatunk és énekelünk
A zene különböző hatásokkal bír az emberi szervezetre. Hat a hangulatunkra, a vérnyomásunkra, sőt az egész szervezetre.
Attól függően, hogy szomorú vagy vidám dallamot, pozitív vagy negatív szövegeket énekelünk, a hangulatunk, a közérzetünk változik.
Ezen a szinten jelenik meg a leghamarabb a hatása az éneklésnek.

Az éneklés gyógyító hatása

A zene és az éneklés megnyugtatja a lelket, javítja a hangulatunkat, és általánosságban hozzájárul ahhoz, hogy jól legyünk és kiteljesedjünk.

Pozitív énekekkel gyógyítani vagyunk képesek magunkat minden szinten.

Tudományos kísérletek bebizonyították, hogy tulajdonképpen a zene képes hozzájárulni a gyógyulási folyamatokhoz is az agyunkban és a testünkben. Különösen az éneklésnek áll módjában, hogy megtalálja az utat, hogy elősegítse a gyógyulást. Amikor énekelünk, a szervezetünk több oxigént is lélegez be, ugyanakkor megnöveli a tüdő befogadóképességét, tonifikálja a hasizmokat, összehúzza a rekeszizmot, és javítja a vérkeringést. Az éneklés hamis hangon is ilyen sok előnnyel jár.
Még ha úgy is érzed, hogy nem énekelsz jól, csináld, mindenképpen! Bármilyen módon is teszed, fejleszted önmagad.

Az éneklés enyhíti az agyban és az izmokban lévő feszültségeket. Nyugtató, pihentető funkciója van, amely pozitív hatással van a szervezetre. Sokan használják arra a zenét, hogy enyhítsék egy nehéz nap hatásait vagy elfelejtkezzenek valamiről, ami felbosszantotta őket. Mivel az éneklés ellazítja egész izomzatunkat és erősíti immunrendszerünket, a szervezetünkben bizonyítottan emelkedik azoknak az anyagoknak a szintje, amelyek fontosak a kórokozók elhárítása és a rák megelőzése szempontjából. Olyan, mintha a test a relaxációs éneklést jelként értelmezné, hogy erősítse a javító és gyógyító mechanizmusait, sejtszinten.

Ha van kedved hallgass bele néhány dalomba!

Öröm tölti be szívem

Így van jól

Szeretem és elfogadom magam

Napindító ima

Hooponopono

Metta

Ha tetszettek a dalok, oszd meg másokkal is!
Ha hallgatnál több dalt is tőlem, keresd fel a youtube csatornámat »»
Ha átélnéd élőben is az élményt, gyere el egy zenés estemre »»

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »