Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

stresszkezelési technika
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert, a nyugtató légzés gyakorlatot, amivel könnyedén lenyugtathatod magadat.

Miért fontos a nyugtató légzés?

A terápiás kezelésben a légzéstechnika az egyik leghasznosabb érzelemszabályozási készség és stresszkezelési technika. A gyors mellkasi légzés fokozhatja az izgalmi állapotot, néhány percnyi nyugtató légzés pedig a nyugalom, biztonság, megnyugtatás érzetét váltja ki. Ezzel széles választási lehetőséget kínál arra, hogyan reagáljunk a belső és külső stresszforrásokra.

A nyugtató légzés stimulálja a rekeszizomban lévő ún. vagus ideget, ami növeli a stresszreakció hatékonyságáért felelős szívritmus-változékonyságot és egyensúlyba hozza a paraszimpatikus idegrendszert.

A nyugtató légzés stresszkezelési technika segít ellazulni, fókuszálni, támogatni a test és az elme működését.

Figyeld meg magadon!

Stressz hatására a légzés lassú tempóból gyorsabbá változik. A mély lélegzetvételeket szapora mellkasi légzés váltja, ami stimulálja a szimpatikus idegrendszert, beindítja a fuss vagy üss reakciót. Ennek hatására gyorsul a szívverés, megfeszülnek az izmok. A testet elárasztják a stresszhormonok, ami befolyásolja a lelki békét és a döntéshozatalt is.

Ha tapasztaltál már magadon hasonlót, akkor mindenképpen érdemes megtanulni a nyugtató légzés technikát, amivel feszült helyzetben is szabályozhatod az érzelmeidet és a légzés lassításával megnyugtathatod magadat.

Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Fontos, ha a gyakorlat közben szorongást tapasztalsz, fordulj pszichológus szakemberhez, aki segíthet megérteni a nehézségek hátterét. A nyugtató légzés gyakorlatot sportolás közben ne végezd!

1. lépés: A légzés

Helyezkedj el kényelmesen, talpadat tedd a padlóra, a hátad enyhén görbüljön. Az egyik kezedet tedd a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra.

A figyelmedet irányítsd a légzésre. Minden egyes levegővételnél figyelj arra, hogy a levegő kizárólag a rekeszizomba (has) érkezzen, és a mellkason pihenő kéz mozdulatlan maradjon. Lassan egyenletesen lélegezz.

Ezzel stimuláljuk a vagus ideget és a pihenést és emésztést támogató paraszimpatikus idegrendszert.

2. lépés: A ritmus

A következő lépés a légzés lassítása.

Vegyél egy mély lélegzetet a rekeszizomba, úgy, hogy közben a mellkas mozdulatlan maradjon. Tartsd bent a levegőt 2 másodpercig, majd lassan lélegezz ki 6 másodpercen keresztül.

1.Lassan szívd be a levegőt 4 másodperc alatt.
Közben számolhatsz is: Be, 2, 3, 4.

2. Tartsd bent a levegőt 2 másodpercig.
Közben számolj: Tart, 2

3. Lassan lélegezz ki 6 másodpercen keresztül.
Közben számolj: Ki, 2, 3, 4, 5, 6.

Az 1-3 lépéseket ismételd meg 5x. A nyugtató légzés összesen 60 másodpercet, azaz egyetlen percet vesz igénybe. Utána figyeld meg, hogy érzed magad.

Természetesen, ha már tudod, hogy kell végezni a gyakorlatot, nem kell a kezedet a mellkasodon és a hasadon tartanod.A nyugtató légzés gyakorlattal kaptál egy hatékony eszközt, amivel bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között lenyugtathatod magad, ha nehéz helyzetbe kerülsz vagy jobban akarsz koncentrálni.

Milyen gyakran gyakorold a nyugtató légzést?

Kezdetben érdemes naponta 2-3x gyakorolni a nyugtató légzés technikát. Például elalvás előtt, a buszmegállóban, a dugóban, a zöld lámpára várva, megbeszélés előtt, sorban álláskor stb.

A rendszeres gyakorlással naponta többször is megtapasztalhatod a nyugalom, a béke, a biztonság érzését, akár különösebb ok nélkül. Minél többet gyakorolsz, annál jobban tudsz majd figyelni a légzésedre, és a stressz-szinted is érezhetően csökken.

Ha már jól begyakoroltad, akkor éles helyzetben, pl. stressz, düh, izgatottság, szorongás, pánik, önkritika vagy bármilyen más kihívást jelentő helyzetben is azonnal használhatod.

Tipp:

A nyugtató légzés rendszeres gyakorlásával a lehető legkorábban felismerheted a stressz és a szorongás első jeleit.

Figyeld a tested jelzéseit. Amint érzed magadon a stressz, a szorongás első jeleit kezdd el a nyugtató légzés stresszkezelési technikát és függetlenítsd magad a negatív gondolatoktól. Így megelőzheted, hogy elhatalmasodjanak rajtad a negatív érzések és átvegyék az irányítást az életed felett.

Próbáld ki ezeket is:

A gondolataidban barátságos, kedves, mosolygós hangon helyettesítsd a számolást a következő mondatokkal:
Belégzéskor: Az elme lelassul
Kilégzéskor: A test lelassul.

Vizualizálj nyugtató, biztonságot adó képeket a gyakorlat közben.

Helyezd mindkét kezedet a szívedre, ezzel szimbolizálva a szeretetteljes kapcsolatot.

Tetszett a nyugtató légzés stresszkezelési technika?

Jelentkezz a 7 napos ingyenes mindfulness kihívásra, ahol 7 napon keresztül még több stresszkezelési technikát tanulhatsz, amivel egyensúlyt teremthetsz a mindennapokban.

A nyugtató légzés stresszkezelési technika egy hatékony és egyszerű eszköz a stressz és a szorongás csökkentésére és az érzelmeink szabályozására. Én is gyakran használom a mindennapokban meetingek előtt, a forgalomban vagy akár a meditációk előtt is, mert pillanatok alatt segít megteremteni a belső nyugalmat és egyensúlyt.

A gyakorlat során a légzés tudatos irányításával stimuláljuk a mindennapokban háttérbe szoruló paraszimpatikus idegrendszert. A lassú és mély légzések percek alatt segítenek csökkenteni a stresszreakciót, és ellazítani a testet és az elmét egyaránt.

A nyugtató légzés amilyen egyszerű stresszkezelési technika, éppen olyan könnyű lesz beépíteni a mindennapokba. Rendszeres gyakorlásával megszabadulhatunk a felesleges feszültségtől és szorongástól.

Óriási előnye, hogy bárhol, bármikor alkalmazhatjuk, ha úgy érezzük, hogy egy kis megnyugvásra van szükségünk, hogy újult erővel folytassuk a napot, és kiegyensúlyozottabban élhessük a napjainkat.

Forrás:
https://mi-psych.com.au/soothing-rhythm-breathing/

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »