A mindfulness 17 pozitív hatása a testre és a lélekre

A mindfulness hatása
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

A mindfulness pozitív hatásai leginkább a koncentrációt javításában és nyugtató hatásában ismertek. A kutatások szerint azonban a tudatos jelenlét rendszeres gyakorlása csökkenti a szorongást, a depressziót, javíthatja az alvásminőséget, segíthet optimalizálni a vérnyomást és a fájdalomcsökkentésben is hatásos. És ennél még jóval több testi és lelki előnye is van.

A mindfulness 5 leggyakoribb pozitív hatása

1. A mindfulness csökkenti a stresszt

A Mindfulness-alapú stresszcsökkentő programmal (MBSR) elért sikerek és számos tudatos jelenléttel foglalkozó tanulmány bizonyítja, hogy a mindfulness pozitív hatásai eredményesen csökkentik a stressz-szintet. Donald és Atkins 2016-os kutatása szerint a mindfulnesst gyakorlók az elkerülés helyett megküzdéssel reagálnak a stresszhelyzetekre. Remmers, Topolinski, & Koole kutatása szerint pedig a mindfulness az érzelemszabályozás javításával segíthet csökkenteni a stresszt, javítani a hangulatot és a stresszkezelési képességet.

Egy lenyűgöző tanulmány, amelyet 2010-ben publikáltak az Emotion című folyóiratban, filmek segítségével vizsgálta a témát. Két csoportot kértek meg arra, hogy nézzenek meg egy szomorú filmet. Az egyik csoport elvégezte az MBSR-tanfolyamot, a másik csoport pedig nem. Az agyi szkennelések azt mutatták, hogy a nem meditálóknál kisebb volt az agyi aktivitás, mint a mindfulness meditálóknál.

Ez arra utal, hogy a mindfulness lehetővé teszi az érzelmek másfajta feldolgozását az agyban és ez lehet az egyik módja annak, hogy a stressz csökkenjen a mindfulness-gyakorlatok révén.

2. A mindfulness kitisztítja az elmét

Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy a mindfulness gyakorlása csökkenti a ruminációt, a negatív helyzeteken való rágódást, illetve az aggodalmaskodást. A Journal of Science and Healing című folyóiratban 2009-ben megjelent kutatás szerint a 8 hetes MBSR kurzust elvégzőknek nagyobb lett a lelki jóllétük és csökkent a ruminációjuk.

Személyes tapasztalatom szerint a mindfulness pozitív hatásai közé sorolható továbbá a kreativitás előtérbe kerülése. Gyakorlás közben sokszor olyan ötleteim támadnak, amelyek segítenek a mindennapi munkámban vagy az otthoni életemben.

3. A mindfulness javítja a memóriát

A kutatások szerint pozitív hatása, hogy látványosan fokozza az ún. munkamemóriát. Gondolj úgy a munkamemóriára, mint egy kis táblára. A táblát arra használod, hogy jegyzeteket készíts arról, amit az emberek mondanak, és hogy mit kell tenned az adott pillanatban.

A gyenge munkamemória olyan, mintha nagyon kicsi lenne a táblád. Könnyen elfelejted, hogy mit csinálsz, és más dolgok vonják el a figyelmedet. Egy nagyobb tábla azt jelenti, hogy emlékezni tudsz arra, hogy mi az, amit csinálsz, és kevésbé vonják el a figyelmedet más emberek vagy gondolatok.

A stressz bizonyítottan csökkenti, a mindfulness pedig növeli a munkamemória kapacitását.

A mindfulness pozitív hatásainak egyike tehát, hogy a kis táblát nagyobbá teszi. A jobb munkamemória pedig összefügg a jobb tanulási képességgel, koncentrációval és az érzelmek szabályozásának képességével is.

Ezt bizonyítja egy 8 hetes MBSR tanfolyammal végzett vizsgálat eredménye is, amely szerint a mindfulness rendszeres gyakorlása növeli a szürkeállományt az agy tanulásban és memóriában részt vevő területein, és pozitív hatással van az iskolai- és a munkateljesítményre.4. A mindfulness javítja a koncentrációt

A Liverpool John Moores Egyetem 2009-es kutatása szerint a mindfulness meditálók jelentősen jobban teljesítenek, mint a nem meditálók a figyelem minden mérésében.

Ha jobban koncentrálunk, nagyobb valószínűséggel kerülünk ún. „flow” lelkiállapotba, egy olyan elmélyült mentális módba, amely magas szintű figyelemmel jár.

Ez a túlzott stressz ellentéte, és ezáltal hozzájárul jólléthez. A jobb összpontosítás ugyanakkor nagyobb teljesítményérzetet és hatékonyságot eredményez. Úgy érezhetjük, hogy jobban kézben tartjuk az irányítást az életünk fölött, és több idő jut a barátokra és a családra.

5. A mindfulness javítja a betegségekkel szemben való ellenállás képességét

Számos tudományos kutatás vizsgálta a mindfulness gyakorlása és a krónikus betegségek kapcsolatát, és azt találták, hogy bár a mindfulness nem szünteti meg a tüneteket, de azok kezelhetőbbé válnak.

A mindfulness segíthet, hogy a beteg kevésbé koncentráljon a fájdalomra, a stressz, a szorongás és a depresszió csökkentésével, az érzelmi reakció szabályozásával és a spiritualitás növelésével pedig javíthatja az életminőséget a betegek és az ápolóik esetében egyaránt.

A mindfulness további 12 pozitív hatása

 1. Csökkenti a szorongást.
 2. Növeli az általános közérzetet.
 3. Javítja a mentális egészséget.
 4. Csökkenti az aggodalmaskodást és ruminációt .
 5. Növeli a rezilienciát, a stresszes helyzetekben való ellenállóképességet. (4. blogposzt)
 6. Segít megelőzni a kiégést.
 7. Javítja a tanulmányi eredményeket.
 8. Hozzájárul a szociális kapcsolatok javulásához.
 9. Csökkenti a problémás gyerekek agresszióját.
 10. Javítja a munkateljesítményt.
 11. Ellenállóbbá tesz a negatív környezettel szemben.
 12. Növeli a rugalmasságot.

Amióta rendszeresen gyakorlom a mindfulness-t, azaz a tudatos jelenlétet, folyamatosan tapasztalom a lenyűgöző pozitív hatásait. Ahogy a kutatások is bizonyítják, valóban csökkenti a stresszt, lecsendesíti az elmét, javítja a memóriát, fokozza a koncentrációt, és ez csak néhány a sok pozitív hatás közül, amelyekkel kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá teszi a mindennapokat. 

Ezeket a pozitív hatásokat te is átélheted egy mindfulness tanfolyamon. Kattints ide bővebb információért >>

Ha most nem szeretnél elköteleződni egy hosszabb tanfolyam mellett, akkor jelentkezz a 7 napos ingyenes, mindfulness kihívásra

Forrás:
https://positivepsychology.com/benefits-of-mindfulness/

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »