Mindfulness

"A jelen az egyetlen idő, amikor képesek vagyunk élni - tudni - érzékelni - tanulni - cselekedni - változni - gyógyulni."
Jon Kabat-Zinn
Mit jelent a mindfulness?

A mindfulness megértéséhez képzelj el egy hógömböt, amit jó alaposan megráznak. Hópelyhek kavarognak mindenfelé és alig látni, mi is történik belül. Néha mi is így érezzük magunkat, nem igaz? Amikor erős érzelmeket élünk át, például aggodalmat, frusztrációt vagy szomorúságot, mindenféle gondolatok és érzések kavarognak az elménkben és a testünkben…

Nehéz nyugodtnak érezni magunkat és tisztán gondolkodni, amikor hóvihar tombol bennünk. Amikor azonban abbahagyjuk a hógömb rázását, a hópelyhek elkezdenek leülepedni, és képesek vagyunk tisztábban látni, mi is történik valójában. Az éber, tudatos jelenlét, vagyis a mindfulness gyakorlása során ugyanez történik bennünk is.

A mindfulness segít tisztán látni (ennek pozitív következményeként megnyugodni) és észrevenni az életünkben jelenlévő apró örömöket is.

Milyen helyzetekben segíthet?

Klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hogy a mindfulness módszer képes felére csökkenteni a krónikus depresszió visszatérésének kockázatát (ez a hatékonyság a hangulatjavító gyógyszerekével vetekszik).

Emellett a csendes éberségmeditáció rendszeres gyakorlása más érzelmi-lelki problémák, például a stressz vagy a szorongásos zavarok, függőségek, alvászavarok kezelésében és a testi fájdalmak elviselésében is segíthet, és javíthatja az életminőséget.

Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

Tudományosan bizonyított hatásai

Az elmúlt 30 évben az idegtudomány, a pszichológia és az orvostudomány területén végzett kutatások számos előnyét dokumentálták az éber figyelem gyakorlásának.

Segít elengedni régi, káros szokásokat

A mindfulness gyakorlása növeli a tudatosságot a kiváltó okok, a megszokott minták és a kiváltó okokra adott automatikus reakciók (mint például a dohányzás, a túlevés, az alkohol- vagy drogfogyasztás) tekintetében. Segít abban, hogy képesek legyünk megfigyelni a helyzeteket, tapasztalatokat, és kialakítani egészségesebb és kevésbé impulzív válaszreakciót rájuk.

Segít depresszió esetén

Több hivatalos szervezet is ajánlja a mindfulness-t megelőzési módszerként visszatérő depressziós tünetek esetén. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy a mindfulness 50%-kal csökkentheti a jövőbeli klinikai depresszió kockázatát azoknál az embereknél, akik már többször voltak depressziósak; hatékonysága az antidepresszáns gyógyszerekéhez hasonló.

Segít fókuszálni a figyelmet

A mindfulness számos kontextusban bizonyítottan javítja a tartós figyelmet, a tanulást és a teljesítményt. A mindfulness hatását a munkahelyi teljesítmény tekintetében vizsgálták, és felismerték, hogy a mindfulness fokozza a kognitív rugalmasságot és elősegíti azokat a végrehajtó funkciókat, amelyek szükségesek a feladatok elvégzéséhez, és kiemeli a teljesítmény szempontjából fontos tulajdonságokat.

Segít csökkenteni a krónikus fájdalmakat

A mindfulness hozzájárul a fizikai jóléthez, és hatékony kiegészítő gyakorlat a legkülönbözőbb egészségügyi állapotok kezelése során. Ezek közé tartozik a rák, a krónikus fájdalom, az asztma, a cukorbetegség, a fibromyalgia, a gyomor-, és bélrendszeri rendellenességek, a szívbetegségek és a magas vérnyomás. További tanulmányok az immunrendszerre, a szív- és érrendszerre, valamint az endokrin rendszerre gyakorolt pozitív hatásokat is kimutatták.

Segít csökkenteni a szorongás tüneteit

A mindfulness meditációk hatásosnak bizonyultak a különböző szorongásos zavarok kezelésében, mint például a pánikbetegség és a szociális szorongás tüneteinek és fenntartó tényezőinek csökkentésében. A mindfulness gyakorlatok növelik a negatív eseményekkel való megküzdés képességét, csökkentik az önmagunkra irányuló figyelmet és a negatív önhiedelmeket, amelyek a szorongás kiváltói lehetnek.

Segít a jobb problémamegoldásban

A mindfulness intuitívabb, produktívabb és kreatívabb válaszreakciókat tesz lehetővé az új kihívásokra. Amikor tudatossággal éljük az életünket, nyitottak vagyunk a meglepetésekre, a jelen pillanatra fókuszálunk, érzékenyek vagyunk az események belső jelentésére, és a problémamegoldásban tisztábban látjuk a kiutat.

Segít csökkenteni a stresszt

A stressz normális reakció az élet eseményeire, de egy bizonyos ponton túl a stressz már nem hasznos, hanem kárt okoz a szervezetben, a hangulatban, a hatékonyságban és az életminőségben. A mindfulness bizonyítottan csökkenti a stresszre adott fizikai és pszichológiai reakciókat, beleértve a túlzott belső feszültséget és az érzelmi reakciókészséget.

Segít javítani a kapcsolatainkat

Azok az emberek, akik gyakorolják a mindfulness-t, jobban ki tudják fejezni magukat, kevésbé reagálnak hevesen a párkapcsolati konfliktusokra, és kevésbé hajlamosak negatívan gondolkodni partnerükről konfliktus esetén. A házastársi kapcsolatban és a szülői szerepvállalásban növeli az empátiát és elősegíti az érzelmek feldolgozását.

8 hetes mindfulness tanfolyamok:

Nincs előadás

Blogcikkek a témában:

Tudatos jelenlétre hangoló dalok: