Az önegyüttérzés értéke: Miért határozza meg jobban jóllétünket, mint az önbecsülés?

Az önegyüttérzés értéke
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

Kristin Neff, az austini Texasi Egyetem pszichológia professzorának kutatásai alapján az önegyüttérzés rendszeres gyakorlói boldogabbnak, elégedettebbnek, fizikailag egészségesebbnek érzik magukat, miközben ritkábban tapasztalnak depressziót és szorongást. Miért gondolják akkor mégis sokan, hogy az önbecsülés a kulcs a jólléthez?

Önegyüttérzés vagy önbecsülés?

Neff szerint az önbecsülés egyfajta ítélet arról, hogy különlegesek, átlagon felüliek vagyunk-e vagy jobbnak tűnünk másokhoz képest? Ha igen, akkor az önbecsülésünk szárnyal. De mindig lesz valaki, aki képzettebb, tapasztaltabb vagy tudatosabb és emiatt az önbecsülés is sérül.

Az önegyüttérzés ezzel nem szemben nem minősít, nem ítélkezik. Segít elfogadni önmagunk tökéletlenségét, és megtanít olyan kedvességgel, törődéssel és támogatással fordulni önmagunk felé, ahogyan ezt a legjobb barátunkkal tennénk. Még akkor is, ha hibázunk vagy kudarc ér minket az életben.

Dr. Neff szerint az önegyüttérzés 3 összetevője magába foglalja az odafigyelést (mindfulness), egyfajta közösségi összetartozást és az önmagunkhoz való kedvességet, bármi is történjék.

Szerinte a tudatos jelenlét (mindfulness) segít felismerni a nehéz érzelmi helyzeteket, ezáltal lehetőséget ad arra, hogy a belső kritikus hang önostorozása helyett a támogató én bátorítása szólaljon meg és segítsen átlendülni a kihívásokon.

Ha az erősségeink mellett a gyengeségeinket is elfogadjuk, akkor nyugodtan, kiegyensúlyozottabban, több szemszögből megvizsgálva tudjuk kezelni a helyzetet, anélkül, hogy az önbecsülés sérülne.

Neff szerint különösen fontos, hogy a közös emberség révén felismerjük, hogy a tökéletlenség a közös emberi tapasztalat része, és a hibákat, kudarcokat, csalódásokat mindannyian ugyanúgy megtapasztaljuk. Ezért sem kell jobbnak, különlegesebbnek lennünk másoknál.

Az önegyüttérzés lényegesen különbözik az önbecsüléstől abban is, hogy a nehéz helyzetekre is önkedvességgel, támogatással és védelmezően reagál. Ahogy egy folyamatosan szidott és kritizált kisgyerektől sem lehet pozitív változást elvárni, a bennünk élő belső gyermek is akkor válik motiváltabbá a hibák kijavítására és a gyengeségek megváltoztatására, ha az önegyüttérzéssel kellő biztonsági hálót alakítunk ki köré.

Neff szerint az önegyüttérző emberek nem mentegetik magukat, képesek felelősséget vállani a hibáikért. Ez a fajta stabil önértékelés és érzelmi biztonság pedig kellő erőt ad a cselekvéshez, és a gyengeségek kijavításához.Az egészséges önbecsülés

Az önbecsülésnek különböző fajtái léteznek. Egészségtelen formájában az ember folyamatosan jobb, tökéletesebb akar lenni másoknál. Miközben a sikertől teszi függővé az önbecsülését, ami könnyen nárcizmushoz vezethet.

Kristin Neff szerint összehasonlítás nélkül is érezhetjük jól és sikeresnek magunkat. Ha ugyanis az önbecsülés egészséges, akkor feltétel nélküli és a sikertől is független. Ebben az esetben pedig az önegyüttérzés biztonságos védelmében mindig a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk, miközben megengedjük magunknak a hibázás lehetőségét is.

Az önegyüttérzés stabilizálja az egészséges önértékelést, így az önbecsülés kudarc esetén sem ingadozik. Ezt bizonyítja Neff 8 hónapig tartó kutatása is: eszerint az önértékelés szintjét az önegyüttérzés mértéke, és nem az önbecsülés határozza meg.

Az önegyüttérzés fejleszthető

Néhány egyszerű gyakorlat segítségével az önegyüttérzés tanulható és folyamatosan fejleszthető.

Töltsd le az ingyenes e-bookot és tapasztald meg akár most azonnal az önegyüttérzés hatását a gyakorlatok segítségével!

Forrás:
https://www.psycom.net/self-compassion
https://www.bbc.com/worklife/article/20210111-why-self-compassion-not-self-esteem-leads-to-success

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »