Miért az önegyüttérzés – és nem az önbecsülés – vezet sikerhez?

Miért az önegyüttérzés
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

A legtöbb ember hajlamos önmagát kritizálni vagy szégyenkezni, ha valamilyen hibát követ el vagy kudarcot él meg. Annál is inkább, mert társadalmunkban az önmagunkkal szembeni szigorú bánásmód a hibák kijavítására és önmagunk fejlesztésére, jobbá tételére utaló jelzés. Közben az önbecsülés csökken, a boldogtalanság és a stressz szintje emelkedik és még távolabb kerülünk a sikert jelentő célok elérésétől. Ezzel szemben az önegyüttérzés őszinte támogatással segíthet túllendülni a nehéz helyzeteken.

Kristin Neff, az austini Texasi Egyetem pszichológia professzora úttörő sikereket ért el az önegyüttérzés kutatásában. Szerinte

Kristin Neff szerint a legtöbb ember életében van egy jó barát, aki őt feltétel nélkül támogatja. Az önegyüttérzés gyakorlásával pedig megtanuljuk, hogyan legyünk mi magunk is ugyanilyen melegszívű, elfogadó barátok önmagunk számára

Azért is érdemes rendszeresen gyakorolni az önegyüttérzést, mert a tudományos bizonyítékok alapján segít növelni a lelki ellenálló képességet, javítja a fizikai és mentális egészséget, a jóllétet, boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz, és még számos előnye van, ami tartós sikerhez vezethet.

Önegyüttérzés vagy önbecsülés?

Az önbecsülés folyamatosan változó állapot, amely megmutatja, hogy adott pillanatban mennyire értékeljük és látjuk pozitívan önmagunkat. Neff szerint azonban a magas önbecsülést másokkal és az eredményekkel való összehasonlítással érjük el. Az aktuális szintje pedig mindig attól függ, hogy milyennek értékeljük magunkat másokhoz képest és mások mennyire kedvelnek bennünket. Ezért is változik folyamatosan. Egy jól sikerült napon a csillagokig emelkedik, máskor pedig a föld alá süllyedhet. Neff szerint az ego ilyen mértékű előtérbe helyezése félrevezető és értelmetlen, nehéz időkben pedig depressziós rohamokhoz és nárcizmushoz is vezethet.

Az önbecsülést is sértő önkritika pontosan ezért is kontraproduktív. Az önbecsülés csökkenésével pedig a siker elérését is kockáztatja.

Neff a vágyott siker eléréséhez inkább az önegyüttérzés gyakorlását javasolja, amikor is megtanulunk ugyanolyan kedvességgel, elfogadással, gyengédséggel és támogatással bánni önmagunkkal, ahogyan egy olyan barátunkkal tennénk, aki épp nehéz élethelyzeten megy keresztül.

Neff szemlélete szerint az önegyüttérzéssel elfogadjuk, hogy a minket ért kudarcokkal mindenki küzd, ez pedig gyökeresen megváltoztatja a kihívásokhoz való hozzáállásunkat és tágra nyitja a fejlődéshez vezető ajtókat.

További előny, hogy az önegyüttérzés az önértékelést is támogatja, anélkül hogy depresszióhoz vagy nárcizmushoz vezetne. Nem befolyásolják a külső visszajelzések és az összehasonlítás sem, mint az önbecsülés esetén. Az önegyüttérzés akkor is állandó, ha jó passzban vagyunk és akkor is, ha éppen hibázunk.A sikerhez vezető út önegyüttérzéssel van kikövezve

Neff szerint az önegyüttérzés gyakorlásával akkor is őszinte kedvességgel bánunk önmagunkkal, amikor szégyenkezünk, megbántva érezzük magunkat vagy kudarcot élünk meg.

Több száz egyetemi hallgató körében végzett tanulmányai alapján megállapította, hogy az önegyüttérzést gyakorló hallgatók általánosan elégedettebbek és kevésbé hajlamosak depresszióra vagy szorongásra.

Neff egy másik, 2012-es kutatása azt is bebizonyította, hogy az önmagukkal együttérző emberek motiváltabbak a hibák kijavításában, például keményebben tanulnak, ha korábban megbuktak egy vizsgán, vagy többet tesznek azért, hogy visszanyerjék egy barátjuk bizalmát.

Ez azt bizonyítja, hogy az önegyüttérzés kellő biztonsági hálót ad ahhoz, hogy szembenézzünk a gyengeségeinkkel és pozitív változásokat érjük el az életünkben.

Az önegyüttérzés napjainkban már számos módszerrel gyakorolható. Azért is megéri foglalkozni vele, mert Neff kutatásai alapján az önegyüttérzés tanulható, fejleszthető. Az önegyüttérzés tanfolyamon való részvétellel pedig akár 43%-kal növelhető az önmagunkhoz való kedvesség szintje.

Tanulj meg együttérző, jó barátja lenni önmagadnak!

Töltsd le az ingyenes e-bookot és tapasztald meg akár most azonnal az önegyüttérzés hatását a gyakorlatok segítségével!

Forrás:
https://www.bbc.com/worklife/article/20210111-why-self-compassion-not-self-esteem-leads-to-success
https://www.theatlantic.com/health/archive/2016/05/why-self-compassion-works-better-than-self-esteem/481473/

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »