A depresszió, a szorongás, a düh és a magány: mi lesz belőlük mindfulnessel?

Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

A mindfulness-t sokan stresszcsökkentő és nyugtató technikaként ismerik. A kutatások szerint azonban a tudatos jelenlét rendszeres gyakorlása érezhetően növeli a boldogságszintet, a rezilienciát és segíthet csökkenteni a heves dühreakciókat is. Ez is a mindfulness hatása és ennél még jóval több pozitív érzelmi előnye is van.

A mindfulness hatása az érzelmekre

1. A mindfulness növeli a boldogságszintet

A mindfulness hatása, hogy a technikák rendszeres gyakorlása segít növeli a boldogságérzetet és a jóllétet. A tudatos jelenlét és a boldogság összefüggéseit a Journal of Behavioral Medicine című folyóiratban 2008-ban közzétett kutatás is bizonyítja.

Eszerint a tudósok magasabb szintű jóllétet találtak azoknál, akik részt vettek a 8 hetes mindfulness alapú stresszcsökkentés (MBSR) kurzuson, és azok, akik többet meditáltak és jógáztak otthon, magasabb szintű tudatosságot értek el.

Matt Killingsworth, a Harvard kutatójának 80 különböző országban, 15 000 ember bevonásával végzett vizsgálatának eredményei szerint az embereket sokkal boldogabbá teszi, ha a cselekvés pillanatában a figyelmük teljes mértékben a jelenben van, és ezt kevésbé befolyásolja az, hogy éppen mit csinálnak. Arra a következtetésre jutott, hogy azok az emberek, akiknek a gondolatai kevesebbet kalandoztak el, sokkal boldogabbak voltak.

Jó dolog boldognak lenni és emellett egy csomó más előnnyel is jár, például javulnak a kapcsolataink, hosszabb életre számíthatunk, jobb teljesítményt nyújtunk és látványosabb eredményeket érhetünk el.

2. A mindfulness hatása, hogy segít megelőzni a depresszió kialakulását

A krónikus stressz és a depresszió közötti kapcsolat összetett, de az bizonyított, hogy a véráramba kerülő és tartósan jelenlévő stresszhormonok fokozzák a depresszió kialakulásának esélyét.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte több, mint 350 millió ember szenved depresszióban. A túl nagy nyomás pedig negatívan befolyásolja a szociális kapcsolatokat, hatással van az egészséges étkezésre és a testmozgásra is.

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) a mindfulness gyakorlatokat alkalmazta a visszatérő klinikai depresszió kezelésére. A mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT) 50%-kal bizonyult hatékonyabbnak a hagyományos kezelésekhez képest.

Prof. Yi-Yuan Tang pszichológus, a test és elme integratív tréningjének (IBMT) megalkotója szerint a mindfulness segít átalakítani a gondolkodást, átformálni az érzéseket és ezáltal megváltoztatni a cselekedeteinket is.

A mindfulness hatása tehát nem szünteti meg a stresszforrást, de megtanítja önegyüttérzéssel elfogadni az negatív érzelmeket, észrevenni a hozzá kapcsolódó gondolatokat és fizikai érzeteket.

A mindennapi nehézségek ilyen jellegű megközelítése élvezetesebbé teszi a hétköznapokat és segít megelőzni a szomorúság megjelenését és depresszióvá alakulását.

3. A mindfulness segít csökkenteni a magányosság érzését

A magány az időskori stressz egyik legfontosabb tényezője és a társadalmi elszigeteltség a fiatalabb korosztály körében is egyre jelentősebb.

Az ember társas lény és a társas kapcsolatok hiánya miatti magány érzése rendkívül nyomasztóvá válhat. Ráadásul ezidáig az idősebb felnőttek társas kapcsolatainak növelésére irányuló programok is sikertelenek voltak.A Carnegie Mellon Proceedings of the National Academy of Science-ben megjelent tanulmánya szerint a mindfulness meditáció segít csökkenteni a magányosság érzését.

J. David Creswell, a CMU Dietrich College of Humanities and Social Sciences pszichológia docense szerint, ha megtanuljuk elfogadni az tapasztalatainkat – még, ha olykor nehéz is -, az pozitív hatással lehet a társas kapcsolatokra. Ha elfogadóak, együttérzőek vagyunk önmagunkkal szemben, az mások számára is lehetőséget ad, hogy közelebb kerüljenek hozzánk.

További ígéretes eredmény, hogy a mindfulness hatása a génekre is pozitívan érvényesül. A gyulladások csökkentése pedig a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a neurodegeneratív betegségek megelőzésében is szerepet játszhat.

4. A mindfulness hatása csillapítja a szorongást

A stressz nem diagnosztizálható mentális zavar, a szorongás azonban igen. Utóbbi a félelem, a feszültség vagy az aggodalom érzése, amelyet gyakran egy stresszes esemény okoz. Ilyenkor a szervezet üss vagy fuss védelmi rendszere aktiv marad és olyan mértékű félelmet generál, ami már negatívan befolyásolja a mindennapi életet.

University of Bergen tanulmánya 2012-ben, 19 különböző tanulmány elemzése alapján megállapította, hogy a mindfulness-alapú megközelítés hatékony a szorongás erőteljes és jelentős csökkentésére.

Ezt igazolta ​​Li, Yuan és Zhang 2016-os mindfulness alapú stresszcsökkentés (MBSR) tanfolyamot végzett, beteg szerettüket ápolók körében végzett kutatása is, ami igazolta, hogy a mindfulness csökkentette körükben a stresszt, a depressziót és a szorongást.

5. A mindfulness segít kordában tartani a dühöt

Ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk, dühöt érzünk. Sokszor ez a harag szükségtelen, a gyakori düh érzése pedig növeli a stresszt, rombolja a munkahelyi teljesítményt és az otthoni életet is.

A kutatások szerint a haragot a stressz, a negatív és agresszív gondolkodási minták is táplálják. Az Aggressive Behavior folyóiratban 2010-ben megjelent kutatás szerint a mindfulness gyakorlatok, azaz a tudatos jelenlét segít észrevenni és azonosítani a káros gondolkodási mintákat, ezzel hatékonyan csökkenthetők a negatív érzések.

Olvass még többet a mindfulness pozitív hatásairól!

A mindfulness 17 pozitív hatása a testre és a lélekre »
A mindfulness 5 pozitív hatásai a fizikai jóllétre »

Jelentkezz az ingyenes 7 napos mindfulness kihívásra, és tapasztald meg Te is a mindfulness gyakorlatok pozitív hatását!

Forrás:
https://positivepsychology.com/benefits-of-mindfulness/
https://melliobrien.com/ted-talk-happiness-is-mindfulness/
https://www.cmu.edu/news/stories/archives/2019/february/smartphone-mindfulness-training.html

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »