13 mindfulness tipp, hogy a nehéz helyzetekben is jól reagálj

mindfulness tipp
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

Az életünkben felbukkanó nehézségek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy mennyire szenvedünk. Mi több, a mindennapi szenvedéseink egy részét éppen a nehézségekre adott reakciók okozzák. A tapasztalatok szerint, ha sikerül megváltoztatni a stresszhelyzetben adott válaszunkat, egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk. Ebben óriási segítség lesz a mindfulness.

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy nem várt helyzetre hevesen, indulatosan reagáltál vagy éppen teljesen lefagytál és csak később jutott eszedbe, hogy mit is kellett volna mondanod. Ezek a gyermekkorban rögzült minták sokszor automatikusan aktivizálódnak stresszhelyzetben, a tudatos jelenlét, azaz a mindfulness gyakorlásával azonban idővel felülírhatók.

Prof. Yi-Yuan Tang pszichológus, a test és elme integratív tréningjének (IBMT) megalkotója szerint a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét segít átalakítani a gondolkodást, átformálni az érzéseket és ezáltal megváltoztatni a cselekedeteinket is.

Tegyél egy próbát!13 tipp nehéz helyzetekre

1. Tudatosítsd, hogy nehéz élethelyzetben vagy.
2. Kérdezd meg magadtól, hogy mit érzel ezzel a tapasztalással kapcsolatban.
3. Figyeld meg, miként reagál a tested a nehéz helyzetben, hol érzel feszülést, feszítést vagy bármilyen más érzetet?
4. Figyeld meg, hogy észreveszed-e a nem elfogadás bármilyen jelét magadon.
5. Próbáld meg felismerni, hogy ez a fajta szenvedés az emberi lét és az élet része.
6. El tudod fogadni, hogy ebben a pillanatban is jelen van?
7. Közelítsd meg nyitott és őszinte kíváncsisággal a jelenlegi tapasztalást. Ha úgy érzed, vidd közelebb a tudatosságodat. Mit tapasztalsz most? Milyennek találod? Nézd meg, mi van jelen most!
8. Lélegezz vele együtt és hozd közelebb a gyendégség, a nyitottság és a megengedés érzésével.
9. Lélegezz bele és fedezd fel a textúráját, a mintáit, a széleit.
10. Engedd meg magadnak, hogy úgy érezz, ahogy éppen van. Engedd, hogy kifejezze magát. Ne próbáld elkergetni, még ha egy részed leginkább erre is vágyik.
11. Maradj ebben az érzésben, amíg csak lehetséges.
12. Fokozatosan tágítsd ki a tudatodat a nehézség körül, és vedd észre, hogy ebben a pillanatban sok más is jelen van.
13. A légzés és más testi érzetek, hangok, illatok segítségével vezesd a figyelmedet a jelen pillanatba, és fedezd fel a jelenlegi nehézség egy másik aspektusát.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlatok segítségével a mindennapi életünk egy élvezetesebb, kevésbé stresszes oldalát tapasztalhatjuk meg. Próbáld ki étkezés, mozgás, munka vagy akár tanulás közben is.

Jelentkezz a 7 napos ingyenes mindfulness kihívásra!

Jelentkezz és kezdd el most azonnal, így megtanulhatod egyre könnyebben kezelni a nehéz helyzeteket és megváltoztatni a stresszreakcióidat.

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »