12 tévhit a mindfulnessről és a valóság

12 tévhit a mindfulnessről
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlatok megtanítanak egyensúlyt teremteni a jelen pillanat, a múlt és a jövő között. Segítségével ítélkezés nélkül, nyitottan és együttérzően tapasztaljuk meg a felbukkanó gondolatokat, érzelmeket. Segíthet lassítani és megállni a rohanó mindennapokban, nyugodtan kezelni a stresszhelyzeteket és negatív gondolatokat.

Az ember könnyen elutasítja azokat a dolgokat amelyeket nem ért és rengeteg tévhit is kering a mindfulnessel kapcsolatban a buddhizmusból eredő gyökerei, a jelenre való fókuszálása vagy éppen a meditációt is alkalmazó gyakorlatai miatt . Ezért nézzük most meg azt, hogy mi nem a mindfulness.

Mi nem a mindfulness?

Nem pozitív pszichológia

A pozitív pszichológia egy tudományterület, amely az emberi gondolatok, érzések és viselkedés tudományos tanulmányozásával foglalkozik. A gyengeségek helyett az erősségekre, a rossz javítása helyett a jó építésére fókuszál.

Rendszeres gyakorlása során nyitott hozzáállással, elfogadással és ítélkezés nélkül tapasztaljuk meg a jelen minden aspektusát, legyen az jó, rossz vagy éppen semleges.

Nem gyors megoldás

Ha gyors és azonnali megoldást keresel a mindennapi stressz csökkentésére, az automatikus reakciók megváltoztatására vagy a negatív gondolati spirál megtörésére, akkor a mindfulness-ben csalódni fogsz.

A mindfulness “tuti trükk” helyett inkább egy életmód, ami nem hoz azonnali eredményeket, hiszen a sokszor évtizedeken át rögzült mintákat megváltoztatásához idő kell. A 8 hetes mindfulness tanfolyamon elsajátított technikák rendszeres gyakorlásával azonban természetessé válik és a későbbiekben nem igények majd különösebb energiabefektetést a fenntartása.

Nem csodaszer

A gyakorlás nem fogja eltüntetni az életünkből a negatív emlékeket, nem szünteti meg a stresszt és a fájdalmat. Rendszeres gyakorlásával azonban megtanulhatunk a fájdalmas és kellemetlen érzelmek és fizikai érzések mellett is jelen lenni, és másként viszonyulhatunk hozzájuk. A mindfulness segít felismerni az extra “történeteket”, amelyeket a nehéz helyzetekben kreálunk. Ezáltal megtanuljuk elengedni azokat és a további szenvedést.

A mindfulness nem vallás

Bár a mindfulness buddhista gyakorlatokon alapul és központi tanítása az ősi héber írásokból származik, nem köthető semmilyen hithez vagy valláshoz. Napjainkban számtalan világi módon tanítják.

Inkább egy életmód, amely a légzés, az önmagunkra való odafigyelés eszközével segít tudatosítani a körülöttünk zajló gondolatokat, érzéseket, érzeteket.

Nem tanít meg ellazulni

Sokan mindfulnesst a meditáció szinonimájaként is használják, valójában csak egy a számos meditációs közül. A meditáció pedig csak egy a széles eszköztárából.

A mindfulness gyakorlatok közben végzett meditáció közben előfordulhat, hogy ellazulunk, de ez nem törvényszerű. Ennél jóval fontosabb, hogy megtanuljuk a figyelmünket a jelenre összpontosítani, ha a megjelenő gondolatokat pedig ítélkezés nélkül tudjuk elengedni, hogy újra a jelenre, az érzésekre, az érzetekre koncentrálhassunk.

Bármilyen cselekvés közben végezhetjük, legyen az étkezés, mozgás, munka vagy tanulás.

Nem akar megszabadítani a tudatos gondolatoktól

Ítéletek nélkül segít jelen lenni a mostban, megtapasztalni a gondolatokat akkor is, ha azok jók, rosszak vagy éppen semlegesek. Megtanítja, hogy a gondolat csak egy múló mentális esemény, és automatikus reakciók helyett mi magunk döntünk arról, hogyan viszonyulunk hozzájuk.

A mindfulness-hez nem lehet túlságosan “tele a fejünk”

Elménk természetes tulajdonsága, hogy mindig elfoglalt és új dolgok után kutat. A mindfulness gyakorlatok segítenek elengedni a gondolatokat és pl. a légzés segítségével önmagunkra fókuszálni. Az is természetes, ha egy idő után a elme újra és újra elkalandozik. Amint észrevesszük, a mindfulness segítségével ítélkezés nélkül egyszerű gondolkodásként ismerhetjük fel, majd a térhetünk vissza és fókuszálhatunk ismét a jelenre.

A jelen pillanatra fókuszálás nem jelenti azt, hogy a jövőre és a következményekre való tekintet nélkül élünkA tudatos jelenlét azt jelenti, hogy az adott pillanatban megélt tapasztalatokra figyelünk. A múlt már megtörtént, és nem változtatható meg; a jövőt az határozza meg, hogy mit teszünk most. Ezért a jelen pillanat az egyetlen olyan pillanat, amikor lehetőségünk van arra, hogy valami mást tegyünk.

A mindfulness előnyeit nem csak rendszeres gyakorlással tapasztalhatjuk meg

A mindfulnesst bárki, bármikor, bármilyen cselekvés közben elkezdheti. Bár a technikák alkalomszerűen is gyakorolhatók, érdemes a 8 hetes mindfulness tanfolyamon elsajátítani, hogyan építhetjük be a mindennapi gyakorlást az életükbe. Így az életmód részévé válik, segíthet megváltoztatni a stresszre és a mindennapi kihívásokra adott reakciót.

Nem csendes ülő vagy álló gyakorlat

Határozottan könnyebb a gondolatainkra, érzéseinkre, érzetekre fókuszálni, ha sikerül kiszakadni a nyüzsgő környezetből. A mindfulness gyakorlásának nem kötelező feltétele a csend és a nyugalom. Bárhol és bármilyen cselekvés közben elmerülhetünk a gondolatainkban és figyelhetünk az érzéseinkre, akár mosogatás, futás vagy akár tanulás közben is.

Nincs jó vagy rossz mindfulness gyakorlás

Bár sok mindfulness tréner szerint létezik egy “helyes” vagy “jobb” mód a gyakorlásra. Az igazság az, hogy sokkal inkább egy szubjektív, személyes tapasztalás. Így ami az egyik embernek beválik, a másiknak nem biztos, hogy működni fog.

Fontos szabály, hogy minden esetben magadra, az érzéseidre és a saját tested jelzéseit figyeld, azok vezessenek.

A mindfulness tanulása nem lineáris

Tanulmányaink sirán megtapasztaltuk, hogy sokszor újra és újra ugyanazokat a dolgokat kell megtanulnunk, és míg egyszer könnyen megy a koncentrálás, máskor csak komoly erőfeszítések árán tudunk koncentrálni.

A mindfulness egy életen át tartó utazás, ami végtelen tanulási lehetőséget biztosít a fejlődésre.

Összefoglalva, a mindfulness nem kötődik egyetlen valláshoz sem, és nem is ütközik azokkal. Nem vallási vagy spirituális gyakorlat, hacsak nem úgy döntesz, hogy azzá teszed. És nem ugyanaz, mint a meditáció (bár a meditáció magában foglalja a tudatosságot, erősíti és elmélyíti azt). És nem is arról szól, hogy mindig jól érezzük magunkat.

Valójában arról szól, hogy felismerjük és elismerjük érzéseinket, szorongásainkat, fájdalmainkat, kihívásainkat és ítélkezés nélkül dolgozzunk velük. A mindfulness lehetőséget az az odafigyelésre és megmutatja, hogy az érzéseink felfedezése egészségesebb, mint elfojtásuk vagy figyelmen kívül hagyásuk.

Végül, de nem utolsó sorban, a mindfulness nem azt jelenti, hogy megtagadjuk a fájdalmunkat vagy a szomorúságunkat. Inkább azt, hogy elfogadjuk azokat. Érezhetünk haragot, bánatot, bűntudatot és csalódottságot, mint büszkeséget, örömöt és beteljesülést. És elfogadjuk, hogy emberi lényekként az életünk mulandó.

Bízom benne, hogy ezzel az összefoglalóval sikerült leleplezni a mindfulnessről kialakult mítoszokat és eloszlatni a kétségeket, de a legjobb mindig a saját tapasztalat. Érdemes először szakképzett mindfulness tanárral elkezdeni a gyakorlást, aki megtanít, hogyan meditálj, és rávezet arra, hogyan válhat a mindfulness a mindennapjaid részévé. Ha szeretnéd, velem is elindulhatsz ezen az úton, ebben az esetben itt tudsz tájékozódni az induló tanfolyamokról »

Olvass még többet a mindfulnessről!

Töltsd le az ingyenes e-bookot és tapasztald meg akár most azonnal a mindfulness hatását a gyakorlatok segítségével!

Forrás:
https://positivepsychology.com/what-is-positive-psychology-definition/
https://www.axahealth.co.uk/health-information/mental-health/resilience/5-myths-about-mindfulness/

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »