Önegyüttérzés

Milyen érzés lenne, ha felhagynál önmagad ostorozásával, amikor hibázol, elengednéd azt a törekvésedet, hogy tökéletes legyél, és elkezdenéd úgy szeretni és elfogadni magad, ahogy vagy?
Mit jelent az önegyüttérzés?

Az együttérzés fogalmát mindenki ismeri, hiszen rendszeresen gyakoroljuk mások vigasztalására. De miért ne fordulhatnánk önmagunk felé is együttérzéssel?

Az önegyüttérzés azt jelenti, hogy ugyanolyan kedvességgel, melegséggel, aggodalommal fordulunk saját magunk felé a nehéz helyzetekben, mint ahogy ezt egy barátunk felé tennénk. Tehát az önegyüttérzés tulajdonképpen “magunk felé irányított együttérzést jelent.”

Milyen helyzetekben segíthet?

A fájdalom és a szenvedés az élet részei. Amikor azonban nehézségekkel szembesülünk, az önmagunkhoz való együttérző odafordulás segít enyhíteni a fájdalmunkat és gyorsítja a felépülést. Az együttérzésre főként a nehéz élethelyzetekben van szükség, de valójában a boldogságnak is előfeltétele.

Bármilyen kihívással is nézz szembe az életedben – legyen az trauma, párkapcsolati probléma, önkritika, önbántalmazás vagy szorongás – az önegyüttérzés segíthet.

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Tudományosan bizonyított hatásai

Az önegyüttérzéssel kapcsolatos kutatásokból tudjuk, hogy a következetes gyakorlás pozitív hatással van az érzelmi jóllétünkre is. Például az önegyüttérzés összefügg az olyan negatív állapotok csökkentésével, mint a depresszió, a szorongás, a stressz vagy a szégyenérzet, és az olyan pozitív állapotok fokozásával, mint a boldogság, az élettel való elégedettség és az optimizmus.

Amikor a fájdalmat az önegyüttérzés meleg ölelésében elfogadjuk, akkor a negatív állapotok enyhülnek és pozitív állapotok keletkeznek.

Poszttraumás növekedés

A kutatások azt mutatják, hogy az önegyüttérzés nemcsak a poszttraumás stressz zavar (PTSD) tüneteit csökkenti a traumát túlélők körében, hanem fokozza a poszttraumás növekedést és tanulást is (Winders et al. 2020).

Fizikai egészség

Az erős önegyüttérzés összefüggésbe hozható a pozitív egészségmagatartással is, ideértve a dohányzás visszaszorítását (Kelly et al., 2010), a testmozgást és a diétát, valamint a megfelelő orvosi ellátás igénybevételét (Terry - Leary, 2011).

Reziliencia

Kutatási eredmények azt mutatják, hogy az önegyüttérzés ellenálló képességet (rezilienciát) biztosít, amikor számos életkihívással szembesülünk. Az önegyüttérzés a reziliencia hatékony eszközének bizonyult azok számára is, akik olyan egészségügyi kihívásokkal szembesülnek, mint a krónikus fájdalom (Lanzaro et al. 2021), a rák (Siwik et al. 2022) vagy a cukorbetegség (Morgan et al. 2020).

Javítja az élettel való elégedettséget

Az önegyüttérzés javítja az élettel való elégedettséget és a pozitív érzelmeket, csökkenti a negatív érzelmeket, és elősegíti a szubjektív jóllétet (Baer et al., 2012).

Boldogságszint növelése

Egy longitudinális tanulmány kimutatta, hogy 5 napon keresztül az önmagunknak írt együttérző levél nemcsak csökkenti a depresszió szintjét, hanem növeli a boldogságot is (Shapira – Mongrain, 2010). Zessin és munkatársai (2015) metaanalízise azt mutatja, hogy az önegyüttérzés nagyobb szintű boldogsággal, pozitív érzelmekkel az élettel való elégedettséggel hozható összefüggésbe.

Szégyenérzet és rágódás csökkenése

Az önegyüttérzésre hajlamos személy képes a megbocsátásra és önmaga iránti kedvesség táplálására, valamint e képesség csökkenti a hibákból eredő bűntudatot, szégyenérzetet és rágódást (Adams - Leary, 2007; Mantzios et al., 2015).

Alacsony szorongás szint

Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy az önegyüttérzés fokozza a pozitív elmeállapotokat, míg csökkenti a negatívakat. Neff (2012) áttekintette az önegyüttérzéssel kapcsolatos eddigi kutatásokat és megállapította, hogy az önegyüttérzés következetesen összefügg a szorongás alacsonyabb szintjével.

Csökkenti a depresszió szintjét

Neff (2012) áttekintette az önegyüttérzéssel kapcsolatos eddigi kutatásokat és megállapította, hogy az önegyüttérzés következetesen összefügg a depresszió alacsonyabb szintjével. A kutatók azt találták, hogy az önegyüttérzés gyakorlása csökkentette a depressziós tünetek súlyosságát, és ezek az előnyök legalább hat hónapig fennmaradtak az önegyüttérzési készségek elsajátítása után.

Stressz és kiégés csökkenése

Az önegyüttérzést célzó beavatkozások olyan eredményekhez vezetnek, mint például a stressz (Mahon et al., 2017), a kiégés csökkenése és a fokozott ellenállóképesség (reziliencia) (Delaney, 2018). Rockliff és munkatársai (2008) tanulmányában azt olvashatjuk, hogy azoknál az egyéneknél, akiknél magasabb az önegyüttérzés szintje, csökkent a kortizol (a stresszhormon) szintje, ami az érzelmi kontroll megszerzésére és az önmegnyugtatásra való nagyobb képességgel társult stressz esetén.

Pozitív kapcsolatok

Neff (2012) pedig azt találta, hogy a magasabb önegyüttérzéssel rendelkező egyének kapcsolata javult, és szoros kapcsolataikban magasabb empatikus hajlamokról, altruizmusról és mások iránti megbocsátásról számoltak be.

Tudatos Önegyüttérzés tanfolyam egy magabiztosabb és boldogabb életért

Szabadulj meg a romboló gondolatoktól és érzelmektől 8 hét alatt!

Bagdi Bella pszichológus és mindfulness tanár vezetésével

Az önegyüttérzés minden érzelmi gyógyulás alapja. Most itt a lehetőség, hogy egy tudomány-alapú program keretében megtanuld kezelni az érzelmi fájdalmak tapasztalatait egy új, egészségesebb módon és visszaszerezd az örömöt az életedbe, hogy újra ragyogni tudj.

Blogcikkek a témában:

Önegyüttérzésre hangoló dalok: