Az önegyüttérzés segít lecsendesíteni az önkritikát

önkritika
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

Mindannyiunkkal megéljük olykor, hogy egy kimerítő nap után felerősödik a belső kritikus hangja és csak sorolja, sorolja az aznap elkövetett hibákat. Sokan ilyenkor átmeneti energiafelszabadítókkal – mint az evés, alkohol, vásárlás vagy más függőséggel – próbálják ellensúlyozni a negatív érzéseket. Az önegyüttérzés megismerésével és gyakorlásával elvehetjük a belső monológ élét és megnyugtathatjuk, támogathatjuk magunkat a nehéz és fájdalmas helyzetekben is.

Paul Gilbert klinikai pszichológus, a Compassionate Mind Foundation alapítója szerint a belső kritikus megjelenése egyáltalán nem azt jelenti, hogy bármi gond lenne velünk. Emberi létezésünk egyik sajátja, ami bármilyen külső fenyegetés hatására az evolúciós harcolj vagy menekülj fiziológiai választ váltja ki. Amikor pedig a belső kritikus elhatalmasodik és az egészséges egyensúly eltolódik, az a mentális és fizikai jóllétünkre is rossz hatással van.

Figyeld a tested jelzéseit

Deborah Lee, klinikai szakpszichológus és a Berkshire Healthcare egyik vezetője úgy véli, ha változásra vágyunk, az első fontos lépés, hogy megfigyeljük a belső világunk működését:

  • Mi vált ki haragot, undort, idegességet, szégyenérzetet?
  • Hogyan reagálunk rájuk ösztönösen?
  • Milyen belső monológ indul ennek hatására?
  • Mi a tartalma és milyen a stílusa?
  • Milyen blokkok vagy akadályok jelennek meg ilyenkor?

Egyidejűleg tudatosíthatjuk, hogy a belső kritikus hang nem egy és ugyanaz önmagunkkal. Ugyanakkor rávezethet az önkritika eredetére, azáltal, hogy segít felidézni egy elfelejtettnek hitt szülői, tanári vagy kortárssal kapcsolatos konfliktust.

Nina Savelle-Rocklin, Los Angeles-i pszichoanalitikus és a 7 lépés az érzelmi evés kiiktatásához című könyv szerzője szerint sokan a korai traumák miatt már gyermekkorban megtanulják megtagadni és elfojtani a fájdalmukat. Ezért felnőttként sem tudják, hogyan nyugtassák meg magukat.

Önegyüttérzés: bánj úgy magaddal, ahogy egy barátoddal bánnál

Dr. Kristin Neff, a világ egyik vezető önegyüttérzés szakértője szerint az önegyüttérzés gyakorlásával olyan kedvességgel, nyugodtan és empatikusan fordulhatunk önmagunk felé, ahogy tennénk ezt akkor is, amikor a legjobb barátunkat vigasztaljuk egy számára nehéz helyzetben.

Az önegyüttérzés segíthet átformálni az éles és bántó belső monológot, és ha teljesen nem is tudjuk elhallgattatni az önkritika hangjait, egy másik, pozitív és támogató hanggal sikeresen ellensúlyozhatjuk.Ha legközelebb a belső kritikus hangod megszólal, azt tekintsd jelzésnek. Lásd, hogy a folyton értékelő, minősítő és rangsoroló társadalmunk miatt kialakuló félelmek állhatnak mögötte. Ekkor azonnal tudni fogod, hogy szeretetteljes támogatásra és kedvességre van szükséged. Ha az önegyüttérzés révén sikerül ezt egyre többször megadnod önmagadnak, akkor boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhet és ez a másokkal való kapcsolatodra is jó hatással lesz.

Őszintén szólva, nekem sem mindig könnyű szembenézni a belső kritikus hanggal. Én is érzem a nyomást, amikor bírál, kételkedik bennem vagy szid egy kudarcom miatt. Az önegyüttérzésnek köszönhetően azonban egészen máshogy kapcsolódóm ma már ehhez a részemhez. Látom, hogy nem akar rosszat, látom, hogy védeni akar és hogy ezt így tudja csinálni, és egy sokkal együttérzőbb kapcsolatot tudtam kialakítani vele is. 

Ma már elfogadom, hogy nem vagyunk tökéletesek, a magunk módján azonban mindannyian mégis azok vagyunk. Az önkritika személyiségünk természetes része. Azt azonban nem kell hagynunk, hogy az erőszakos belső monológ uralja a mindennapjainkat. 

A figyelem, a megértés és a szeretettel való magamhoz való fordulás megteremtette a belső béke és nyugalom alapjait. Úgy tapasztalom, hogy ez pozitív hatással van a körülöttem élőkre is. 

Tanuld meg jól szeretni önmagad!

A belső kritikus lecsendesítése nem megy egyik napról a másikra. De minden nap tehetünk azért, hogy épüljön az önértékelésünk, így rövidesen megtapasztalhatjuk a pozitív változásokat. Az önegyüttérzés rendszeres gyakorlása szebb, boldogabb mindennapokat teremthet, ahol a belső hang is támogatóan, kedvesen segít bennünket. Ehhez tökéletes kezdet a 7 napos, ingyenes önegyüttérzés kihívás, amelyben 7 napon keresztül konkrét gyakorlatok segítenek elfogadni önmagadat és lecsendesíteni a belső kritikus hangot. 

Forrás:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/jan/06/silence-your-inner-critic-a-guide-to-self-compassion-in-the-toughest-times

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »