A reziliencia növelése 5 módszerrel

Reziliencia
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

Miért van az, hogy egyesek nagyon nehéz megpróbáltatásokon mennek keresztül, és mégsem omlanak össze, míg mások alól teljesen kicsúszik a talaj? Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik képtelenek visszaszerezni az önbizalmukat egy elbocsátás után, vagy súlyos depresszióba esnek a válásuk után, míg mások képesek előnyt kovácsolni a nehéz helyzetükből. Miért van ez így? Szakértők szerint a válasz a lelki rugalmasság, vagy más szóval a reziliencia növelése lehet.

Fedezzük fel, mit is jelent ez, és hogyan erősíthetjük magunkban!

Az elmúlt évek nem várt eseményei és a mindennapi kihívásaink minden korábbinál jobban próbára teszik a lelki rugalmasságunkat és az ellenállóképességünket. Mára egyértelművé vált, hogy az élet adta kihívások nemhogy csökkennének, egyre újabbakkal kell szembesülnünk. Az ember azonban fantasztikus változásokra képes. Ellenállóképessége, rezilienciája növelése és fejlesztése közben megtanulhatja hatékonyan kezelni a legnehezebb helyzeteket, kríziseket.

Mi az a reziliencia és hogyan működik?

A reziliencia, vagy lelki rugalmasság, olyan tulajdonság, amit az ember válságok után ismer fel magában. A rugalmasságszintünk nagyobb mértékben határozza meg, hogy sikeresek leszünk-e vagy elbukunk, mint az iskolai végzettségünk, a szakmai tapasztalatunk vagy a képzettségünk. És ami igazán elgondolkodtató, hogy ez éppúgy érvényes egy súlyos betegségből felépülni vágyóra, mint egy olimpiára készülő sportolóra. 

Reziliensnek hívjuk azokat az emberekt, akiket a kihívások megtépáznak ugyan, de minden korábbinál szilárdabban, megerősödve térnek vissza, mert a rugalmas ellenállóképességük és a hatékony stratégiáik segítenek segítenek kilábalni a nehézségekből.

A stresszes helyzeteket rugalmasan kezelő, reziliens emberek a személyes erőforrásaik, az erősségeik, a remény, az optimizmus és az önhatékonyság segítségével küzdenek meg a kihívásokkal. No meg nem árt egy kis humorérzék is.

A rugalmas emberek 3 közös tulajdonsága:

  1. Elfogadják a valóságot olyannak, amilyen. Elfogadják az élethelyzetük tényeit.
  2. Hisznek abban, hogy az életüknek igenis van értelme. Értelmet találnak az életük szörnyű eseményeiben. A “Miért pont én?” helyett azt mondják “Miért ne épp engem”. Tisztában vannak vele, hogy az élet része a küzdelem és a szenvedés, és nem büntetésként értelmezik őket.
  3. Képesek improvizálni, jól kezelik a változásokat, vagyis elképesztően leleményesek. Ez azt jelenti, hogy elboldogulnak egy helyzetben azzal, amijük éppen van. Olvastam valahol, hogy “barkácsolásnak” nevezik ezt a készséget, és szerintem is nagyon találó: a barkácsolók mindig képesek leleményes megoldásokat eszközölni a probléma kezeléséhez.

A háromból mennyi jellemző rád? Ha egy, vagy kettő, akkor is nagy eséllyel képes vagy talpra állni a megpróbáltatások után, de igazán rugalmas csak mindhárom birtokában leszel.

A reziliencia növelése azért lehetséges és nagyszerű, mert nem egy berögzült személyiségvonás, hanem egy dinamikus tanulási folyamat, ami magában foglalja a figyelem, a gondolkodás és a viselkedés mikéntjét, ezért bárki megtanulhatja.

A reziliencia növelése

1.Ápold a kapcsolataidat!

Legyen egy sor pozitív, támogató kapcsolatod a családon belül és kívül! Ha most nincs ilyened, tegyél lépéseket annak érdekében, hogy javíts ezen! Nehézségek idején a kapcsolatok megtartó erővel bírnak. Például csatlakozz egy klubhoz, helyi csoporthoz, vallási szervezethez, önkénteskedj, csatlakozz egy hobbicsoporthoz vagy kezdj el egy új tanfolyamot, ahol új embereket ismerhetsz meg, új ismeretségeket köthetsz és akár barátokat is szerezhetsz.

2. Találd meg a nehézségek értelmét!

Amikor valamilyen nehézségekkel szembesülsz, próbálj meg valamiféle értelmet találni benne önmagad és mások számára. A jó kapcsolatok, a lelkiség vagy az élet megbecsülése sokszor elegendő erőt ad, hogy megküzdjünk a nehézségekkel.

3. Légy kreatív barkácsoló!

Olvastam, hogy a koncentrációs táborokban a rugalmas gondolkodású foglyok valahányszor egy zsineget vagy drótdarabot találtak, gyorsan zsebrevágták, mert tudták, hogy később még hasznukra lesz. Például felhasználhatják arra, hogy megjavítsák elhasználódott cipőjüket, ami a dermesztő hidegben az életüket mentette meg. Azok az emberek, akik “barkácsoló” hozzáállással közelítenek a válságokhoz, mindig kievickélnek valahogy a pácból, azáltal, hogy kreatív, leleményes megoldásokat találnak. A legfontosabb kérdés: Mi az, amid már most is van, aminek a segítségével kievezhetsz az élet viharából?

4. Légy határozott és cselekedj!

Hozz döntéseket és cselekedj ahelyett, hogy abban reménykedsz, hogy egy nap majd jobb lesz. Ha sokszor érzed magad döntésképtelennek, olvass vagy tanulj róla, hogyan tudod fejleszteni ezt a képességet, vagy kérj segítséget egy megbízható szakembertől. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a nem döntés önmagában is egy döntés!5. Fogadd el, hogy a változás az élet része!

Számíts arra, hogy a dolgok változni fognak ahelyett, hogy úgy tennél, mintha mindig minden rendben lenne. A változás az élet része. A cél a hatékonyabb, rugalmasabb ellenállóképesség, a reziliencia fejlesztése, nem pedig a veszteség vagy a fájdalom elkerülése. Ha változásról van szó, a túlélés kulcsa a rugalmasság, annak felfedezése, hogyan alkalmazkodjunk az élet által elénk vetett változásokhoz, hogy jobban meg tudunk birkózni velük.

A mindfulness segítség a reziliencia növelésében!

A mindfulness gyakorlatok segítségével egyensúlyt teremthetsz a jelen pillanat, a múltbéli negatív emlékek és a jövő miatti szorongás között, és a negatív gondolatokat pozitívabbakra cserélheted. Remény és optimizmus mind csak választás kérdése. Mindig van valamilyen megoldás, csak érdemes tudatosan rátalálni. A mindfulness segít eltávolodni a beszűkült aggódó és katasztrofizáló gondolatoktól, és létrehoz egy olyan mentális teret, ahol átgondolhatjuk a lehetőségeinket.

A világhírű idegtudós, Richard Davidson bizonyítékot talált arra, hogy a mindfulness valóban növeli az ellenállóképességet, és minél több mindfulness meditációt végzünk, annál rugalmasabbá, ellenállóvá válik az elménk, és hatékonyabban tud megküzdeni a mindennapi stresszhelyzetekkel.

Davidson szerint a reziliencia növelésének 4 fontos összetevője van:

  • a tudatosság, azaz tudatos jelenlét (mindfulness),
  • az építő, pozitív kapcsolatok,
  • önismeret, az önmagunkkal való megértő, együttérző kommunikáció,
  • a személyes célok meghatározása, és az elhatározás, hogy el is érjük ezeket.

A stresszes eseményt követően hajlamosak vagyunk még több negatív történetet felkorbácsolni magunkról vagy másokról, ami tovább és tovább gyűrűzhet azon a ponton, ami már hasznos lenne.

Például, ha vitába keveredsz a partnereddel, mielőtt munkába mész, akkor újra és újra lejátszhatod ezt a beszélgetést akár egész nap, ami tovább növeli a szorongást vagy a rossz hangulatot. Sokkal jobban, mint amennyire az szükséges volna.

A mindfulness csökkenti ezt a rágódást, és rendszeresen gyakorlásával képes ellenállóbbá tenni a jövőbeli stresszes eseményekkel szemben.

A tudatos jelenlét gyakorlása segít hozzászoktatni az agyunkat, hogy a jelen pillanat minden eseményét anélkül észleljük, hogy zsigerből reagálnánk rájuk, ezáltal visszaadja nekünk lelkünk nyugalmát.

Tapasztald meg te is az előnyeit ennek a csodálatos folyamatnak a 7 napos ingyenes mindfulness kihívás segítségével és építsd be az életedbe a reziliencia növelése által és a belső erőforrásaid fejlesztésével.

7 napos mindfulness kihívás

Forrás:
https://positivepsychology.com/resilience-in-positive-psychology/
https://newsinhealth.nih.gov/2021/01/dr-richard-davidson-reducing-stress

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »