6 módszer a kritikus belső hang lenyugtatásához

kritikus hang
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

A belső kritikus monológ természetes jelenség. Negativitásával sokszor motivál, ha azonban elhatalmasodik és az érzékeny egyensúly felborul, hosszú távon csökkentheti az önbizalmat. Halogatáshoz, szorongáshoz vagy akár depresszióhoz is vezethet. Az önegyüttérzés módszerével egyszerűen kordában tarthatjuk, és boldogabb életet élhetünk.

Önkritika helyett önegyüttérzés

Kristin Neff, Ph.D. az önegyüttérzéssel kapcsolatos kutatások egyik úttörője, a Texasi Egyetem pedagógiai pszichológia tanszékének docense szerint az önegyüttérzés nem egyfajta önsajnálat, hanem segít felismerni a kudarcokat, és azokat az emberi lét közös tapasztalásaként fogadja el, ahelyett, hogy hiányosságként vagy hibaként tekintene rá.

Neff kutatásai szerint az önegyüttérzéssel elhallgattathatjuk a félelmekből táplálkozó belső kritikus hangot. Az önegyüttérzés 2 fő útjának (jin és jang) összehangolásával pedig motiváltabbak is leszünk a korábban elkövetett hibák kijavítására.

Az önegyüttérzés két útja: jin és jang

Neff szerint két fő útja van annak, ahogyan az önegyüttérzés három összetevőjét (mindfulness, önkedvesség, közös emberség) kifejezni tudjuk. A jin és a jang aspektus.

A jin oldal jelképezi az önmagunk felé irányuló gyengédséget. Elképzelhetjük, hogyan bátorítanánk, vigasztalnánk, ölelnénk a bennünk élő gyermeket, ha saját, szerető szüleink volnánk. Így védelmezzük, óvjuk és mindent megteszünk azért, hogy újra biztonságban érezhessük magunkat. Ebben a különböző mindfulness technikák nagyon sokat segíthetnek.

Az önegyüttérzés jang aspektusa a cselekvést jelképezi. A jang oldal meghúzza a határokat, nemet mond és támogatóan, bátorítóan kijelöli azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennünk a céljaink, vágyaink eléréséhez vagy éppen a korábban elkövetett hibák kijavításához.

Az önegyüttérzés jin és jang oldala egyformán fontos és jól kiegészítik egymást. A különböző oldalakat pedig 3-3 különböző módszerrel erősíthetjük.

3 jin oldali módszer a belső kritikus lecsendesítéséhez

Validálás

A fájdalom felismerésével elfogadjuk, hogy azok valódiak és megérdemlik a figyelmünket.

Vigasztalás és megnyugtatás

A vigasztaló mondatok, pl. “Minden rendben lesz.”, Támogatlak, itt vagyok neked.” segítik az elfogadás folyamatát.3 jang oldali módszer az önkritika ellen

Védelem

Neff szerint az önegyüttérzés jang aspektusa megengedi, hogy nemet mondjunk a számunkra ártalmas, egészségtelen dolgokra, pl. “Nincs rendben, nem engedem tovább, hogy így bánjanak velem.”

Gondoskodás

Neff szerint ez a módszer segít egyensúlyt teremteni a saját és mások szükségletei között, és elfogadni, hogy ha folyton csak adunk, adunk, adunk, és közben a saját szükségleteinket nem elégítjük ki, akkor ki fogunk égni és nem marad erőforrásunk, hogy újra adjunk.

Kulcsfontosságú tehát, hogy megszabjuk a saját határainkat, felállítsuk a számunkra megfelelő fontossági sorrendet és hogy önmagunkkal is törődjünk.

Motiváció

A felismerés, az elfogadás és a határok felállítása új lendületet és motivációt ad a változtatáshoz, hogy olyat életet élhessünk, amilyet valóban szeretnénk.

Az önegyüttérzés azt jelenti, hogy olyan kedvességgel, elfogadással és empátiával bánunk önmagunkkal, ahogy egy baráttal is tennénk, ha nehéz helyzetben van. A jin és a jang aspektusok gyakorlásával a belső kritikus hangja idővel lenyugszik, elcsendesül, és egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetsz.

Mindannyiunkban megvan az önegyüttérzésre való képesség. Ha bármikor úgy érzed, hogy a belső kritikus hangja túl hangos és bántó, próbáld ki az önegyüttérzés módszereit. Ehhez jó alkalom a 7 napos, ingyenes önegyüttérzés kihívás, ahol megtanulhatod jól szeretni önmagadat. Légy türelmes magaddal, mert a változás nem egyik pillanatról a másikra következik be, de lépésről lépésre haladva egy teljes életre szólhat.

Forrás: https://advice.theshineapp.com/articles/6-acts-of-self-compassion-to-help-calm-your-inner-critic/
Kristin Neff, PhD, Christopher Germer, PhD, The Mindful Sel-Compassion Workbook

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »