Az Önegyüttérzés ajándéka: hogyan teszi jobbá az életed?

önegyüttérzés
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

Szeretnél egy olyan világban élni, ahol az emberek őszinte kedvességgel, támogató megértéssel és odafigyeléssel fordulnak egymás felé, még akkor is, amikor a dolgok rosszul sülnek el vagy hibát követünk el? Az önegyüttérzés gyakorlatok segítségével ezt a fajta elfogadást és gyengédséget a saját világodban már most is bármikor megtapasztalhatod, és ennél még jóval több előnye is van.

Kutatások eredményei azt mutatják, azok az emberek, akik több önegyüttérzést tanúsítanak mentálisan kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak, elégedettnek és magabiztosabbnak, fizikailag is egészségesebbnek érzik magukat, és kevésbé jellemző rájuk a depresszió, a szorongás, a stressz vagy a szégyen érzése.

Kristin Neff szerint az emberek természetüknél fogva különböznek abban, hogy mennyire együttérzőek önmagukkal szemben.

Az önegyüttérzés azonban tanulható és a kutatások szerint azok, akik részt vesznek egy önegyüttérzés tanfolyamon, átlagosan 43%-kal tudják növeli az önegyüttérzésük szintjét. A gyakorlatok segítségével érezhetően átalakulhat az önmagunkhoz való viszonyunk, nagyobb jóllétet tapasztalhatunk és pozitív irányba fordíthatja az életünket.

Az önmagaddal való együttérzés előnyei

Növeli a jóllétét

A kutatások alapján az önegyüttérző emberek optimistábbak a jövővel kapcsolatban. Kevésbé jellemző rájuk a depresszió, a szorongás vagy a szégyenérzet.

Harmonizálja az önbecsülést

Az önbecsülés hullámzó érzés, ami másokkal való összehasonlításon alapul. Az önegyüttérzés előnye, hogy nem kell jobbnak, különbnek lennünk a másiknál ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és még kudarcok esetén sem hatalmasodik el rajtunk az önsajnálat.

Növeli a rezilienciát

Az önegyüttérzés gyakorlása lelkileg és mentálisan is rugalmasabbá tesz. Önmagunkhoz való kedvességgel, együttérzéssel és támogatással segít átvészelni a nehéz időszakokat és visszanyerni az eredeti, jó állapotot.

Egészségesebb viselkedésre sarkall

Az önegyüttérzés segít olyan viselkedési mintákat kialakítani, amelyek hosszú távon az egészséget, a kiegyensúlyozottságot szolgálják.Figyelmesebbé, együttérzőbbé tesz

Rendszeres gyakorlással megadjuk magunknak azt a mennyiségű és minőségű figyelmet, amire szükségünk van. Ez óriási energiákat szabadít fel, amivel mások szükségletei iránt is érzékenyebbé, együttérzőbbé válunk.

Javítja a kapcsolatokat

Az önegyüttérző emberek képesek önzetlenül fordulni a másik felé, anélkül, hogy irányítani akarnának, és többet tudnak adni önmagukból is.

Neff tapasztalatai szerint az önegyüttérzés rendszeres gyakorlásával

  • elfogadóvá, támogatóvá válunk önmagunkkal és másokkal szemben,
  • nem félünk többé a szorongástól vagy a szomorúságtól,
  • nem kritizáljuk többé önmagunkat,
  • több energiánk lesz azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyek igazán fontosak,
  • több személyes felelősséget vállalunk,
  • motiváltabbá válunk a múltbéli hibák kijavítására,
  • nem szidjuk magunkat, ha nem sikerül elérni a kitűzött célt,
  • nem félünk a kudarcoktól.

Minél többet gyakoroljuk az önegyüttérzést a mindennapokban, pozitív hatásai annál tovább fennmaradnak. Segít figyelmesebbé, együttérzővé válni mások és önmagunk felé, erősíti a társadalmi kötődést, növeli az elégedettség és boldogság érzését, miközben érezhetően csökken a depresszió, a szorongás és a stressz szintje is.

Az Önegyüttérzés tanfolyamon megtanulhatod, hogyan vedd észre, ha önegyüttérzésre van szükséged, és hogyan fordulj magadhoz kedvesen, őszinte melegséggel és támogatóan akkor is, amikor hibázol vagy rosszul alakulnak a dolgok.

Nézd meg mikor indul legközelebb Tudatos Önegyüttérzés tanfolyam itt >>

Forrás:
Kristin Neff, PhD, Christopher Germer, PhD, The Mindful Sel-Compassion Workbook
https://mi-psych.com.au/the-benefits-of-self-compassion/

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »