5 dal, amely segíthet enyhíteni az érzelmi fájdalmat

érzelmi gyógyulás dalok
Ingyenes 7 napos mindfulness kihívás
Szakadj ki a stressz fogságából - bizonyítottan működő meditációs gyakorlatokkal

A zene a legtöbb ember számára az érzelmek egyik fő forrása. A zene segít megélni az érzelmeinket. Kiönthetjük a szívünk minden fájdalmát, ugyanakkor képesek vagyunk megélni az örömeinket is általa. Szívfájdalom idején a legjobb gyógyszer a zene. Érdemes olyan érzelmi gyógyulást támogató szöveggel írt dalokat hallgatni, amelyek segíthetik az elengedést, a megbékélést, a belső békére való rátalálást. Ismerd meg azt az 5 dalt, ami lehet neked is segíthet!

Önmagában a zenehallgatás is képes akár közvetlen biológiai változásokat is előidézni, például csökkentheti a pulzusszámot, a vérnyomást és a kortizolszintet. A kortizol szintje összefügg szervezetünk stresszreakciójával. A zenehallgatás egy módja annak, hogy megnyisd a szíved, és lehetővé tedd az érzelmek áramlását.

Fiatalon azért kezdtem el zenét írni, hogy valahogy megbirkózzak az érzelmi fájdalmaimmal. Azt tapasztaltam, ha olyan szövegű dalokat írok, amik segítenek békére lelni, a dalok, mint bölcs tanítók, egyfelől segítik a veszteségélményeim feldolgozását, másfelől viszont segítenek többé válnom, fejlődnöm a tapasztalataim által.

Íme 5 dal, amelyek segíthetnek enyhíteni az érzelmi fájdalmat:

1. Hagyom – odafordulás a nehéz érzelmekhez

„A fájdalom gázszerű valami. Ha engedjük, hogy csak ott legyen, szabadon, akkor végül önmagától szertefoszlik. Ha viszont küzdünk a fájdalommal, és elutasítjuk, zárt térbe kényszerítjük, amitől a nyomás alatt addig fog nőni, hogy az egész felrobban.” (Kristin Neff)

A fájdalom elkerülésére vagyunk programozva, emiatt lehet nagyon nehéz szembesülni a nehézségeinkkel és elfogadni őket úgy, ahogy vannak. Sokan emiatt zárják el magukat az érzelmeik elől.

Az érzelmi szenvedésünk oka az, hogy azt szeretnénk, hogy a dolgok másmilyenek legyenek, mint ahogy vannak. Minél jobban ellenállunk annak, ami van, annál inkább szenvedünk.


Ez a dal segíthet nyitottabbá válni arra, amit érzel és gondolsz, akár a nehéz érzelmekkel, a stresszel, szorongással vagy fájdalommal való szembenézésről van szó, elősegíti az érzelmi gyógyulásod.

2. Átölelem – gyász, veszteségélmények magunkhoz ölelése az érzelmi gyógyulásért

Öleld át a fájdalmat, mint egy fontos kapcsolatodat! Ez a dal a sebzett részeiddel segít kapcsolódni. A sebzett részeid átölelése arról szól, hogy ahelyett, hogy harcolnál az ellen, ahogyan éppen most érzed magad, megengeded magadnak, hogy érzed, amit érzel, és ezzel teret nyitsz a gyógyulásnak.„Még a boldog élet sem létezhetne a sötétség mércéje nélkül, és a boldogság szó értelmét vesztené, ha nem tartaná egyensúlyban a szomorúság.” – Carl Jung szavai nagyon találóan kifejezik, hogy a fájdalom az élet része, és nincs semmi baj azzal, ha időnként nehéz időszakon megyünk keresztül. Időről időre mindannyian a fájdalom foglyaivá válunk, és inkább maradunk rabok, mint hogy szembesüljünk a fájdalmas helyzettel. És ez rendben is van. A gyászunkhoz, a veszteségek okozta érzelmi fájdalmakkal való kapcsolódáshoz idő kell.

Probléma akkor keletkezhet, ha túl sokáig tároljuk őket, mégpedig azért, mert a természet rendje helyettünk fog utat törni magának, hogy valahol valamilyen formában kiengedje a fölösleges energiákat. Amikor átöleljük a fájdalmat, mint egy fontos kapcsolatunkat, kedvesen és együttérzően, és hagyjuk, hogy a könnyeink kifolyjanak, a fájdalom úgy folyik át rajtunk, mint a víz a csatornán keresztül. Viszont, ha figyelmen kívül hagyjuk, a fájdalom, a bánat bennragad, a belőlünk való kiáramlásuk elakad, és a csatorna eltömődik. Amikor ez megtörténik, a fájdalom csapdába esik a testünkben, és elkezdi felemészteni az elménket és a jó közérzetünket.

3. Elengedlek – önmagaddal és a világgal vívott belső harcaid elengedése

Ahhoz, hogy képessé váljunk önmagunkkal és a világgal való belső harcaink elengedésére, először el kell fogadnunk, hogy most küzdünk éppen valamivel. Ez sokféle formában megnyilvánulhat, mint pld. ellenállás, elkerülés, tagadás vagy éppen támadás formájában. Amit elfogadunk, az nem a helyzet vagy az, amit valaki mond nekünk, hanem az érzéseink elfogadásáról szól.

Az elfogadás nem a passzivitásról szól, hanem nagyon is egy aktív választás. Lehet, hogy nem mindig tetszik, amit találunk – de jó kezdet, ha hagyjuk, hogy az érzések bennünk és a körülmények, amik már egyébként is létrejöttek, és amiken amúgy se tudunk már változtatni, hadd legyenek, ahelyett, hogy megpróbálnánk ellenállni vagy erőltetni a változást (ami csak további küzdelmet és stresszt okoz). Ha egyszer elengedjük magunkról és a világról szóló elképzeléseinket, hogy milyeneknek kéne lennie a dolgoknak, és megtanulunk megpihenni a bizonytalanságban, akkor szabadok leszünk.

4. Állok, mint egy fa – a radikális elfogadás dala

A valóságunk teljes elfogadását nevezzük radikális elfogadásnak. Vagyis az elfogadás egy aktív folyamat, amely magában foglalja, hogy minden pillanatban nyitottnak kell lennünk annak megtapasztalására, ami van; úgy, ahogy van.

Ez a dal segít emlékeztetni azokra a hozzáállásokra, amelyeket tudatosan választhatunk annak érdekében, hogy az egészség irányába mozdítsuk elő a belső élményvilágunk folyamatait. Ezek az alapminőségek minden helyzetben megtámogatnak minket, hogy ellenállás helyett radikális elfogadással viszonyuljunk a tapasztalatokhoz. Hogyan? Nyitottan, kíváncsian, elfogadóan, ítélkezésmentesen, türelemmel, elengedéssel, együttérzően, erőlködésmentesen…

5. Tanítómként tekintek rád

Ez a dal segíthet nyitottabbá válni arra, amit érzel és gondolsz, akár a nehéz érzelmekkel, a stresszel, szorongással vagy fájdalommal való szembenézésről van szó, elősegíti az érzelmi gyógyulásod.

Ha tetszettek a dalok, oszd meg másokkal is!
Ha hallgatnál több dalt is tőlem, keresd fel a youtube csatornámat »»
Ha átélnéd élőben is az élményt, gyere el egy zenés estemre »»

Szeretnéd megérteni, hogy mik is azok az érzelmi sebek, hogyan ismerhetjük fel őket és mit tehetünk a gyógyulás érdekében. Töltsd le az ingyenes Érzelmi gyógyulás a gyakorlatban című e-bookot, amelyben olyan tudományalapú gyakorlatokat találsz, amelyek segítségedre lesznek az érzelmi gyógyulási folyamatban!

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lehet! Segíts eljuttatni azokhoz is!

Miről szeretnél ma olvasni?

Kategóriák

Bagdi Bella

Pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach, PhD hallgató

Emberi életet élni azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a fájdalommal. Az élet nehéz, mindenki számára. De ezt elfelejthetjük, és a küzdelmeket annak a jeleként értelmezhetjük, hogy „valami baj van velem”. Az én célom, hogy segítsek kialakítani olyan mentális erőforrásokat, amelyek által lelkileg ellenállóbbá válsz az élet kihívásaival szemben, aminek hatására több boldogságot és békét teremthetsz a testedben és az elmédben, továbbá nagyobb bátorságod lesz kibontakoztatni önmagad.

Kövess a közösségi médiában

Ha szeretnél első kézből értesülni írásaimról, tanfolyamaimról, előadásaimról vagy egyéb rendezvényeimről, a hírlevél a legbiztosabb módja, hogy mindezekről időben értesülj!

Ingyenes 7 napos önegyüttérzés kihívás​
Szelídítsd meg a benned élő kritikust - avagy fedezd fel az önegyüttérzés erejét!

Neked ajánljuk még

stresszkezelési technika
Azonnali stresszkezelési technika: a nyugtató légzés

Talán nem is gondolnád, de a légzés alapvető fontosságú az érzelmeink szabályozásában. A test és az elme között fennálló ún. visszacsatolási hurok miatt a légzésünk aktiválhatja (serkenti) vagy deaktiválhatja (nyugtatja) a testet és az elmét. Olvass tovább, elmagyarázzuk a jelenség hátterét és azonnal kipróbálhatod a sokszor bevált stresszkezelési technika módszert,

Tovább olvasom »
Énekterápia
Énekterápia: gyógyítja a lelket, de a testet is?

Ha valaki az éneklésben örömét leli, rengeteg tudományos kutatás igazolja, miért érdemes a testi-mentális egészségünk érdekében kiereszteni a hangunkat és akár hamisan is énekelni, csak énekeljünk. Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy

Tovább olvasom »