Kutatási eredményekre épülő, mindfulness-alapú kognitív terápia tanfolyam, személyes részvétellel ​

Kiút a boldogtalanságból
-8 hetes tanfolyam

Bagdi Bella pszichológus és mindfulness tanár vezetésével

8+ letölthető meditációs gyakorlatokkal

Letölthető segédanyagok mind a 8 alkalomhoz​

Személyre szabott gyakorlási program

8×3 órás személyes találkozóval​

Mindfulness-alapú zenei élménnyel

Fontos: A létszám korlátozott. Amennyiben szeretnél az őszi csoportunkban részt venni, érdemes mihamarabb lefoglalni a helyed!

Érezted már úgy, mintha a fejed felett összecsaptak volna a hullámok?

A kritikus hang a fejedben szajkózta már neked is, hogy “mi a baj velem? Miért nem tudom magam kirángatni ebből az állapotból?” Időről időre vigasztalhatatlan szomorúság nyomaszt? Rendre ürességérzettel küzdesz? Esetleg csalódtál magadban, másokban vagy úgy általában a világban?

Ez a tréning felszabadít két olyan folyamat alól, amely az érzelmi problémák gyökerét jelentik az életedben:
Most azonban itt a lehetőség, hogy megtanuld, hogyan szakadhatsz ki ebből az önemésztő, ördögi körből.

Mi az a mindfulness?

Az elménk nagyon jó a problémamegoldásban, de a megnyugvásban már nem annyira. És abban sem túl jó, hogy “együtt legyen azzal, ami van.” Legtöbbször a múltban vagy az elképzelt jövőben tartózkodik, ritkán a jelenben. De miért baj ez?

Azért, mert tele vagyunk olyan gondolatokkal, elménk által gyártott történetekkel, amelyeknek nincs közük ahhoz, ami éppen történik velünk. Viszont annyira azonosulunk velük, hogy befolyásolják a viselkedésünket, a döntéseinket, a viszonyulásunkat önmagunkhoz és másokhoz.

Ha túl sok időt töltünk tervezéssel, problémamegoldással, álmodozással, negatív vagy véletlenszerű gondolatokkal, az nemcsak kimerítő, de nagyobb valószínűséggel tapasztalhatjuk meg a stresszt, a szorongást és a depresszió tüneteit is.

Az éber figyelem (angolul «mindfulness») felüdülést nyújthat a belső gondolatrohamok áradatában, de ehhez gyakorlásra van szükség. A mindfulnesst sokféleképpen fordítjuk magyarra: tudatosság, tudatos jelenlét, éber figyelem. A legelfogadottabb definíciója Jon Kabat Zinntől származik, aki jól ismert szerző és a Massachusettsi Egyetem Stresszcsökkentési Klinikájának alapítója:

A mindfulness „az a tudatosság, amely akkor bontakozik ki, amikor szándékosan és ítélkezésmentesen irányítjuk a figyelmünket a jelen pillanat tapasztalatai felé.”

Mi az a kognitív viselkedésterápia?

A kognitív viselkedésterápia egy olyan terápiás eszköz, ami a gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatásával segíthet a problémák kezelésében. A visszatérő negatív gondolatok tudatosításával és átalakításával segíti új idegi hálózatok létrejöttét. Célja, hogy segítsen felismerni és megváltoztatni azokat a berögzült gondolkodási és viselkedési mintákat, amelyek negatívan hatnak a mindennapokra.

 

A testi érzetek, érzelmek és gondolatok erősen befolyásolják a különféle helyzetekre adott reakcióinkat, mivel nem a helyzetre magára, hanem annak ránk gyakorolt hatására reagálunk. Korábbi élmények, tapasztalatok torzítják a helyzetre adott reakciókat, amelyek  

negatívan befolyásolhatják az emberi kapcsolatokat és a mindennapokat. Amikor valaki megtanulja felismerni a hibásan rögzült és követett mintákat, az már jó alap ahhoz, hogy elkezdje tudatosan befolyásolni a gondolati és érzelmi világát egy pozitív, építő irányba.

Mi az a Mindfulness-alapú kognitív terápia?

A mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT, Mindfulness-Based Cognitive Therapy) egy olyan módszer, ami egyesíti a mindfulness és a kognitív terápia elemeit. Abban segít, hogy felismerjük a gondolataink és érzelmeink mintázatait, és észrevegyük a választás lehetőségét az állapotainkra való reagálással kapcsolatban. A gondolatok és az érzelmek mintáinak felismerésével megváltoztathatja az élet nehézségeihez való viszonyunkat.

Története dióhéjban

Három nemzetközileg elismert egyetem professzora (Mark Williams, John D. Teasdale, Zindel Segal) állította össze a 8 hetes programot, ami integrálja a mindfulness meditációt, Jon- Kabat Zinn mindfulness alapú stresszcsökkentés programjából merített módszereket, és a kognitív viselkedésterápia elveit.

A 8 hetes program létrehozásával az volt a céljuk, hogy olyan eszközt alkossanak, ami segíthet abban, hogy megelőzzék a visszaesést a depresszióban szenvedő betegek számára, és segítsenek enyhíteni a szorongás tüneteit.

A program például abban segíthet neked, hogy…

A mindfulness alapú kognitív terápia bizonyítottan hatékony!

Világszerte kutatások igazolják, hogy ennek a programnak az elvégzése felére csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát azoknál, akik korábban már szenvedtek súlyos depresszióban és legalább olyan hatásos, mint az antidepresszánsok alkalmazása.

Az MBCT különösen hasznos lehet azok számára, akik az alábbiak egyikében érintettek:

Állandó elégedetlenség, alacsony önértékelés​

Túlzott mértékű nyomás, feszültség

Krónikus betegség, fájdalom

Figyelem, koncentrálás nehézsége

mindfulness gyakorlatok

Alacsony önismeret

Alacsony érzelmi intelligencia

Érzelmi hullámvölgyek

Állandóan visszatérő negatív gondolatok, rágódás

Pontosan hogyan zajlik a tanfolyam?

8 héten át tartó, 3 órás, személyes részvételű alkalmak, melyek gazdag élményt és kikapcsolódást biztosítanak.

Szisztematikus elmélyülés a formális és informális mindfulness gyakorlatokban, és a kognitív viselkedésterápia világában.

Vezetett beszélgetések és az otthoni gyakorláshoz szükséges audio és pdf anyagok.

Gyengéd nyújtás és tudatos jelenlétben végzett mozgásmeditációk.

Csoportos párbeszéd, a mindennapi életben való tudatosság fokozására.

Egymás tapasztalatainak, esetleges nehézségeinek megismerése, egymás kölcsönös segítése.

Minden alkalom végén mindfulness-alapú zenei élménnyel zárunk.

A program vége felé lehetőséged lesz részt venni egy hétvégi, 5 órás gyakorlónapon is.

A program hatásossága az otthoni gyakorláson is múlik, így szükség van arra is, hogy napi rendszerességgel beépítsd a gyakorlást a mindennapjaidba.

A program elvégzéséről tanúsítványt adunk neked.

Összefoglalás

A tanfolyam célja, hogy új módszereket tanuljunk meg hangulataink, lelkiállapotaink és érzelmeink kezelésére. A mindfulness-gyakorlatok középpontjában az áll, hogy megtanuljuk tudatosítani a testünkben jelentkező érzések apró változásait; azt, hogy mi történik a körülöttünk lévő világban; valamint a gondolatainkat, érzelmeinket és hangulatunkat.

Mikor lesznek a személyes találkozók?

Január 13.

10:00 - 13:00

Január 20.

10:00 - 13:00

Január 27.

10:00 - 13:00

Február 3.

10:00 - 13:00

Február 10.

10:00 - 13:00

Február 17.

10:00 - 13:00

Február 24.

10:00 - 13:00

Március 9.

10:00 - 13:00

Az elvonulás március 2-án lesz megtartva.

Hol lesznek a személyes találkozók?

Ismerd meg a leendő oktatód!

Bagdi Bella

pszichológus, mindfulness tanár, pozitív pszichológia coach

Legbelül mindannyian boldogok akarunk lenni és szeretnénk elkerülni a szenvedést. Viszont a szenvedés az élet elkerülhetetlen része. Még ha viszonylag előnyös körülmények közé születünk is, mindannyian szembesülünk a fájdalom különféle tapasztalataival. A munkásságom jelképének azért választottam a lótusz a sárban metaforát, mert az élet nehézségeiből kiteljesedő ént szimbolizálja – ami a sárból erőt merítve képes kinyílni és virágozni. Saját életem a példa arra, hogy ez lehetséges. A múltban megtapasztalt folyamatos szorongás, gyermekkori traumák, kudarcélmények és a fiatalkori depresszióval való megküzdésemből merítek empátiát és gyakorlati eszközöket a lelki egyensúly visszaszerzéséhez, a talpra álláshoz és egy virágzó emberi élet felépítéséhez.

2020 óta sikerült a mindfulnesst beépítenem a mindennapi életem ritmusába.

A napi rendszeres gyakorlások segítenek a szenvedést jóra használni és boldogságot teremteni belőle.

Az a küldetésem, hogy segítsek a hozzám fordulóknak továbbadni mindazt a sok áldást, amivel a mindfulness-alapú gyakorlatok képesek megajándékozni bennünket annak érdekében, hogy boldogabban élhessünk és az élet viharaival, kihívásaival képesek legyünk megküzdeni és fejlődni általuk. Erre törekszem pszichológusként, mindfulness tanárként és pozitív pszichológia coachként. Pozitív pszichológia alapú dalaimmal és meditációimmal már most is napi szinten támogatom az embereket a személyiségük formálásában, a gyógyulás, a feltöltődés vagy a belső béke megteremtésének folyamatában. Viszont fontos számomra, hogy én magam is folyamatosan fejlődjek: jelenleg a doktori (PhD) tanulmányaimat az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájában végzem.

Mennyibe kerül a részvétel?

Normál ár
85.000 Ft

A tanfolyam teljes díjának
költsége

Támogatói ár
95.000 Ft

Ha megengedheted magadnak és szívesen támogatnád valaki kedvezményes részvételét

Támogatott ár
75.000 Ft

Olyan diákoknak, munkanélkülieknek, nyugdíjasoknak, akiknek szükségük van a kedvezményre

A tanfolyam díja tartalmazza:

Fél órás egyéni interjút (ZOOM vagy telefonos beszélgetés)​

Összesen 29 óra vezetett csoportos foglalkozást​

Több mint 8 db meditációs hanganyagot​

Több mint 8 db zenés hanganyagot​

8 x 20 oldalas munkafüzetet​

Gyakorlási programot​

Tanúsítványt a saját élményű program elvégzéséről​

Videós útmutatót a tanfolyam utáni otthoni gyakorlásokhoz​