Kérdésed van?    Telefon: +36 70 635 3250    

Önbizalom fejlesztés 7 lépésben

untitled-design-1

Lehet, hogy még nem értesültél róla, de 2018. februárban elindítottam a Hétindító Útravaló névre keresztelt önfejlesztő műsoromat. A 5. részben  az önbizalom fejlesztésről beszéltem a nagyközönségnek.

Ha nem szeretnéd elolvasni az anyagot, mostantól bevezetjük, hogy meghallgathatod akár főzés vagy futás közben, nincs más dolgod, mint a lejátszón elindítani a hangot:

Ám ha te inkább olvasni szeretnéd az anyagot, akkor kívánok hozzá jó időtöltést!

Melyek azok a hét lehetséges tünetek amelyek azt jelzik számodra, hogy igenis foglalkoznod kellene az önbizalom szinteddel?

1. Állandó önigazolásban élsz
Bármilyen probléma történik az életedben azért nem vállalod a felelősséget, hanem mindig mást hibáztatsz érte. A világot, a szüleidet, a kormányt, a bankokat stb.

2. Nehezen döntesz, cselekszel
Vágysz valamire az életedben, de nagyon nehezen hozod meg azt a döntést, hogy elindulj ezen az úton. Tipikus példája nálunk nőknél a fogyókúra, amelyet mindig halogatunk (majd holnap, majd holnap, majd holnap). Nehezen hozunk meg olyan döntéseket, amelyek a mi érdekünket szolgálják.

3. A lehető legrosszabbat képzeled el
Számodra fontos dolog előtt állsz és mindig a legrosszabbra számítasz, nem mered elképzelni, hogy neked sikerülhet ez a kihívás. Általában ez egy elme kondicionálás kérdése: az én Édesanyám arra nevelt engem, hogy ’Édes kislányom számíts a legrosszabbra mert akkor nem érhet csalódás!’. Nem akart nekem rosszat, csak meg akart védeni a csalódástól. De mi az amit belém nevelt ezzel?

Erről egy jellegzetes történet jut eszembe a gyerekkoromból: 19 éves koromban, amikor felvételiztem a Színművészeti Egyetemre Kolozsvárra, nagyon lelkesedtem, az álmom az volt, hogy színésznő legyek. Édesanyám olyan útravalóval engedett el otthonról, hogy azt mondta: ,,Bellácska ne éld bele magad, mert a végén csalódni fogsz!” Annyira erős volt ez a mondat, hogy akkor felkészültem a legrosszabbra, elképzeltem, amint belépek az egyetemre, majd láttam magam előtt a tablót a bejutottak listájáról és az én nevemet azon a helyen láttam, ahol sikertelen jelentkezők nevei sorakoztak. Mind a négy rostán átjutottam és már csak kilencen maradtunk az utolsónál. Amikor már fél lábbal bent voltam a színművészetin, én akkor sem tudtam elképzelni, hogy engem választanak és igazam is lett. Ez egy nagyon káros szokásunk.

4. Könnyed feladod
Elindulsz az úton és meghozod a döntést, hogy mondjuk elkezded a fogyókúrát, teljes erőddel diétázol és másnap belekerülsz egy olyan helyzetbe, hogy előkerül egy társaságban az asztalon a habos-babos étel, tele cukorral meg szénhidráttal és nem bírsz ellenállni, elgyengülve megeszed a finom ételt. Sajnos hajlamosak vagyunk könnyen feladni.

5. Számít mások véleménye
Milyen sokan vannak, akiknek az életét, a döntéseit a mások véleménye befolyásolja, és irányítja ezen keresztül az életét!

6. Tartósan szenvedsz
Ha történik veled valamilyen kudarc, akkor képes vagy nagyon beleragadni, rágódni és emészteni magad rajta. Ötmilliószor visszapörgeted, átéled, átgondolod és agyalsz azon hogyan lehetett volna másképp. Ebből nagyon nehezen lehet kijönni.

7. Állandóan másokhoz hasonlítod magad
Soha nem elég az, ami van, ismerős? Általában nálunk nőknél a testalkatunkat szoktuk más nőkéhez hasonlítani. Nem vagyok elég csinos, nem elég kicsike a derekam, nem keresek annyi pénzt amennyit a kollégám, nincs olyan szép házam mint a szomszédomnak és így tovább. Állandóan hasonlítjuk a jelenlegi helyzetünket valaki máséhoz. Mindig valaki máshoz viszonyítva érezzük magunkat boldognak vagy sikertelennek..Lehúzó energiákat tudunk magunkhoz rántani, amikor másokhoz hasonlítjuk magunkat.

Most állj meg egy pillanatra, és gondold végig ezt a 7 pontot. Ha van legalább egy dolog, ami jellemző rád, és a jelenlegi életszakaszodban meghatározó, akkor maradj velem és a következőkben gyakorlati tippeket adok neked, hogy ezeket a tüneteket hogyan tudod feloldani, kezelni.

Az önbizalom fejlesztés 7 lépésben:

1. Az önigazolás helyett, vállald a felelősséget
Az első lépés nagyon fontos amikor elindulsz az önfejlesztés, önismeret útján. Bármilyen problémát is érzékelsz az életedben, ha azt látod, hogy van olyan területe az életednek, ahol szeretnél több szeretetet, örömöt és békét megtapasztalni, akkor elengedhetetlen, hogy 100%-osan vállalni tudd a felelőséget mindazért, ami létrejött az életedben.

A ho’oponopono technika – amely hála Istennek nagyon népszerű Magyarországon is – azt mondja, hogy a gyógyulás nem lehetséges mindaddig, amíg nem tudjuk teljesen vállalni a felelősséget mindazért, ami létrejött az életünkben. Ez azért nagyon fontos, mert megadja neked azt a szabadságot, hogy elfogadd, hogy te vagy a felelős a problémád létrejöttéért, így te vagy a felelős azért, hogy ezt a problémát megoldjad. Mindaddig amíg azt gondolom, hogy a külső világ a felelős az én nyomorúságomért, problémámért, ezzel azt is kimondom, hogy nem tehetek semmit azért, hogy az életem változzon és csak akkor lehetsz boldog, ha a külső világ is változik. Tudd vállalni a felelősséget! A szavak szintén nagyon jól tudjuk ezt, de a cselekvés szintjén nagyon sok olyan emberrel találkozom, akik önigazolásban élnek és mindig megmagyarázzak miért nem ők a felelősek a problémájukért. Ez bizony az önbizalom hiány egyik jele. Merj bátran gyenge lenni! Nem tudsz mindig tökéletes lenni, cselekedni..van hogy elrontunk dolgokat az életünkben, de ez nem jelent problémát. Tudd vállalni a felelősséget azért a helyzetért, amely létrejött az életedben!

Ha ezt a döntést meg tudtad hozni, akkor jöhet a második lépés az önbizalmad fejlesztéséhez.

2. A passzivitás helyett, cselekedj!
Egy nagyon egyszerű, de hatásos trükköt osztok most meg veled, ami egy mondat: legyen egy jó terved! Ha már a fogyókúrát vettük eddig alapul, általában nehezen indulunk el az egészséges életmód melletti elköteleződés útján, és ez azért van, mert nincs egy jó tervünk hogyan induljunk el. Én például akkor kezdtem el edzőterembe járni rendszeresen, amikor a naptáramba előre beírtam a dátumokat egy hónapra előre. Mindig arra van időm, ami be van írva a naptáramba. Senki sem elfoglaltabb a másiknál, mindig arra van időnk, amit mi beleszervezünk az életünkbe. Meg kell terveznünk azokat a dolgokat is, amelyekben szeretnénk előre jutni vagy fejlődni az életünkben. Ha szeretnénk több önbizalmat megtapasztalni, akkor érdemes kiválasztani egy területét az életünknek, és akkor azzal kapcsolatban végig gondolni, hogy mi az első három lépés. Ezt követően írd be a naptáradba, hogy mit teszel meg ennek érdekében és meg fogod látni, hogy a tervezés húzni fog egy fajta mágnesként előre az utadon.
3. Fejleszd a belső látásodat!
Ahhoz, hogy előre tudj jutni az életedben, nagyon fontos, hogy a hit szemével lásd magad előtt a változást, mindent amit szeretnél valóra váltani az életedben. Egyszer meghívtak egy kórházba előadást és koncertet tartani járóbetegeknek és megkérdeztem tőlük, hogy ki az a ki látja maga előtt, hogy egészséges, amint meggyógyul és senki sem rakta fel a kezét..Nagyon nehéz úgy a gyógyulás útján előre haladni, ha nem látod magad boldogan és egészségesen, szóval nagyon fontos fejleszteni a belső látásunkat.

Gyakorold és lásd a lelki szemeid előtt amint megvalósulnak azok a dolgok, amelyeket szeretnél elérni az életedben! Lásd a boldog jövőbeni énedet, akivel össze vagy kötve egy köldökzsinóron keresztül és húz maga felé. Ez a Hétindító Útravalóm számodra ezen a héten, ezért nagy szívvel ajánlom Neked a Látom Magam című dalomat:

 

A mentális izmainkat ugyanúgy kitartással kell fejleszteni, hiszen a magyar KÉP-ekben gondolkodik. Ha van KÉP-ed KÉP-es vagy, ha nem akkor KÉP-telen és pontosan ezért kell KÉP-ezni, hogy újra legyen KÉP-ességed rá. Mindig konkrét helyzetre kell gondolni, mert az általános megfogalmazások, mint például az, hogy ’Szeretnék szeretetben élni’ nagyon szuperek, de mégis hogyan nyilvánul meg ez a párkapcsolatodban vagy a munkahelyeden? Mindig keress konkrét helyzetet és azt képzeld el! Ha úgy gondolod, hogy neked fejlődni kellene még ebben, akkor hallgasd meg minden nap ezt a dalt!

4. Pozitív beszéd
A belső látás mellett, a másik legfontosabb dolog, hogy fejlesszük a beszédünket, a kimondott szavak óriási erővel bírnak. Próbáld ki azt, hogy felveszed egy napi beszédedet egy diktafonnal vagy a telefonnal utána hallgasd vissza nap végén. Lehet, hogy nem is gondolod magadról, hogy milyen sok ösztönös, negatív mondat, beidegződés hagyja el egy nap a szádat. Nagyon fontos hogyan reagálsz bizonyos helyzetekben és hogy melyek a leggyakrabb szófordulatok, amelyeket a napod során kijelentesz. Ezért érdemes gyakorolni a pozitív beszédet tudatosan.
Az egyik legfontosabb gyakorlata az új könyvemnek, a Sorsfordító Önbecsülésnek a pozitív beszéd gyakorlása. A márciusi budapesti koncerten felhívtam a színpadra egy srácot, mert nagyon félt mások előtt megnyilvánulni és lehetőséget adtam neki, hogy gyakorolhassa a hangos kinyilatkoztatásokat. Ki kell jelentened hangosan az áldásokat, amelyeket szeretnél hogy megnyilvánuljanak az életedben!

Joel Osteen – amerikai prédikátor – akinek imádom a tanításait egyszer mesélt a kegyelemről, ami nagyon megérintette a szívemet. Mit is jelent a kegyelem? Azt jelenti, hogy valami jóban részesülni, előnyben részesíteni valakit. Isten bennünket minden nap szeretne részesíteni az ő kegyelmében. Na de hogyan is? Most jól figyelj! Úgy, hogy igényled azt! Igényelned kell Isten kegyelmét, hogy megnyilvánuljon az életedben! Igényelned kell az örömöt, a boldogság megtapasztalását és ebben segít nagyon a pozitív beszéd. Ha van az életednek egy olyan területe, amelyben szeretnél előre haladni, úgy tudod megugrani, meghaladni a benned lévő kétkedés hangját, hogy kinyilatkoztatod azokat az áldásokat, amelyeket szeretnél megtapasztalni azokban a helyzetekben.

Nagyon fontos hangosan kimondani ezeket a mondatokat, olyan hangosan, hogy a saját füleden keresztül halljad vissza, ugyanis a tudatalattink elraktároz mindent, ami bejut a füleinket keresztül.
A hangunkban van benne az életerő, használd és újítsd meg az életed, az életerődet! A következő kinyilatkoztatásokat olvasta fel a srác a koncerten:

Képes vagyok meghaladni a múlt korlátait. Kiterjesztem a belső látásomat, és arra összpontosítok, amivé válhatok. Kitartóan összpontosítok az álmomra és kész vagyok hittel cselekedni. Képes vagyok elérni azt a szintet az életemben, amit akarok. Áttöröm az elmém korlátait és messzebbre fogok jutni, mint azt valaha bárki is hitte volna rólam. Áttöröm a múltamból származó korlátaimat és kihozom magamból a legjobbat és a legtöbbet. Elengedem a múltbéli sérelmeket, fájdalmakat és kudarcokat, mert itt az ideje, hogy nagyobb dolgokban higgyek. Itt az ideje az előre lépésnek. A mai nap újat hoz. Ma valami új dolog akar bekerülni az életembe, ami a javamat szolgálja. Állhatatosan kitartok és hiszem, hogy kinyílnak azok az ajtók, amelyekre szükségem van, hogy belépjek. Győztesnek születtem és képes vagyok bármilyen nehézséges felülkerekedni. Ez az én megvallásom. Áldás.

A könyvben külön van lelki gyakorlat az önszeretet, a testszeretet témájában és tartalmaz gyógyulásra vonatkoztatható kinyilatkoztatásokat is. Önbizalom és önfejlesztő, életet adó szavakat adhatsz magadnak, és ilyen kinyilatkoztatásokat minden reggel megosztok a közösséggel, akik csatlakoztak a Facebook oldalamhoz, illetve az Útravaló Az Élethez zárt Facebook csoportban minden nap kibeszélünk sok témát, és egymást segítő, biztonságos környezetet biztosítunk a kibontakozásra mindenkinek, várlak szeretettel!

5. Azokra hallgass, akik már eljutottak oda, ahova te is szeretnél eljutni!
Ne engedd, hogy mások véleménye befolyásolja a döntéseidet! Hallgasd meg jól azokat az embereket, akik már eljutottak oda, ahova te szeretnél eljutni, mert ezek a szavak bátorító szavak, amik érted szólnak. Ha olyan ember neked visszajelzést és próbálja befolyásolni a te előrejutásodat, aki maga is egy helyben toporog, akkor én azt gondolom, hogy azok egyszerűen a féltékenység, a félelem és a kishitűség szavai.

6. Kövesd az örömödet!
Ez legyen a te iránytűd és minél több időt tölts el örömben. Vizsgáld meg a napjaidat, hogy mennyi időt töltesz el örömben. Próbálj minél többször olyan tevékenységekben jelen lenni, amelyben azt érzed, hogy flow-ban vagy, megszűnik az idő és tiszta jelenléttel, lelkesedéssel tudsz benne részt venni! Írd le kommentben, hogy mi az ami téged örömmel tölt el és feltölt! Segítsük egymást a saját tapasztalatainkkal, hátha valaki a te kommentedtől kap majd inspirációt!

7. Mindig magadhoz mérd magad!
Ne hasonlítsd másokhoz magad, mert az egy ördögi kör, ami azt okozza, hogy sosem fogod elégedettnek érezni magad. Nagyon fontos, hogy mindig a tegnapi önmagadhoz hasonlítsd magad. Miben tudtál több lenni? Miben tudtál változtatni tegnaphoz képest? Mit tudtál adni magadnak vagy a világnak, amelytől jobb lett a világod vagy másé? Meg fogod látni, hogy ez táplálni fogja az önbizalom szintedet!

Erről szólt az én Hétindító Útravalóm, és ez ügyben két kiadványt szeretnék Neked önbizalom fejlesztés terén ajánlani, az egyik a Sorsfordító Önbecsülés könyv illetve a Képes vagy rá, meg tudod csinálni önbecsülés növelőd zenei CD-t.

Az előző adásokat itt találod meg:

Klikkelj a címre és máris láthatod őket:

1. rész: Együttélés Önmagunkkal

2. rész: Lépj Tovább

3. rész: Hogyan Erősítsd Meg A Hitedet A jó Dolgokban

4.rész: Hogyan legyek önmagam

5. rész: Önbizalom fejlesztés 7 lépésben

6. rész: Értékes vagy

7. rész: Feltámadni a szeretetben egy új életre

8. rész: Kövesd a láthatatlan kezet

9. rész: Továbblépés

10. rész: Gyújtsunk egy gyertyát a Földért

11. rész: Pozitív megerősítések

12. rész: Kapcsolatunk Édesanyánkkal

 

Kapcsolódó írások

10 bevált tipp az önbecsülés növelésére

Bármilyen álmokat dédelgetsz is titkon, bármilyen változásokra vágysz az életben, bármilyen terveket is szövögetsz a jövőre vonatkozóan, a sikerhez vezető úton az önbecsülésed lesz a legfőbb támaszod. Már az indulás pillanatában eldől, hogy képes leszel-e a megvalósításra. Csak állj a […] Elolvasom »

„Képes vagyok rá!” – önbizalom erősítő dal megerősítésekkel

Ha szeretnéd megtudni, hol fogsz tartani öt év múlva, figyelj oda a szavaidra. A kimondott szavaid olyanok akár egy visszhang: visszatérnek hozzád. Ha szeretnél erősebb, magabiztosabb, sikeresebb, boldogabb lenni, kezdj azonnal ennek megfelelő kijelentéseket tenni. A szavak olyanok, akár a […] Elolvasom »

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked. Az Elfogadom gombra kattintva a webhely használatával elfogadod a weboldal sütikre vonatkozó aktuális adatévelmi irányelveinket >>

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close