Kérdésed van?    Telefon: +36 70 635 3250    

Így törd meg a romboló önbírálat, önkritika, önmarcangolás láncolatát!

Önbírálat, önkritika, önmarcangolás, önostorozás… Ismerős? A mai tökéletességet hajszoló világban nehéz minden téren helytállni. Ha hibázunk, egyből úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk elég jók. A tökéletes élet illúziója súlyos problémákat okozhat a személyiségben. A közösségi oldalakon bedőlünk a látszólag tökéletes életet élő emberek fotóinak, videóinak, melyek elégedetlenséget, szégyent válthatnak ki magunkkal szemben, és irigységet azok iránt, akikről azt gondoljuk, olyasmijük van, ami nekünk nincs, és amire mi magunk is vágyunk. Sokan csalódnak és frusztráltak lesznek amiatt, hogy ők nem tudtak ilyen életet teremteni maguknak, és ez hosszú távon depressziót és önértékelési problémákat okoz.

Gyakran rendkívül durván szólunk önmagunkhoz. Azt gondoljuk, nem vagyunk elég jók, okosak, szépek, szexisek, egészségesek, gazdagok, boldogok, vonzóak, ráadásul mindig lesz valaki, akit jobbnak látunk magunknál, aki nálunk sokkal okosabb, szebb, egészségesebb, gazdagabb, boldogabb, vonzóbb, stb..

Szerintem nem lehet eljutni a teljes önmérgezésmentes övezetbe, de azt határozottan ki merem jelenteni – saját tapasztalat alapján –, hogy igenis megtörhetjük a szenvedés láncolatát! Újra és újra… Csak akkor van rá lehetőségünk, ha rajtakapjuk magunkat a szenvedés pillanatán.

Ebben a cikkben összefoglalom, mit tartok a leghatékonyabb módszernek ehhez.

 

Így törd meg a szenvedés láncolatát 5 lépésben

bagdibella_nembaj_blog_igytordmeg

A legtöbb ember azt szeretné, ha létezne egy olyan tabletta, amit ha bevesznek, a félelem, a szorongás, a rossz érzések azonnal elmúlnának, és átjárná őket a béke. De az a helyzet, hogy ilyen tabletta nincs. A szenvedésre a legjobb megoldás az elménk fejlesztése, mely által szert tehetünk mentális immunitásra.

Szorongásunk, depressziónk nagyrészt az önítélkezésnek tudható be.

Mivel a szenvedésünk nagy részét saját magunknak köszönhetjük, arra is képesnek kell lennünk, hogy ennek véget vessünk. Abban a pillanatban, hogy tudatosítod, ez a szenvedés pillanata, és jelen tudsz maradni azzal, ami van a tudatosságodban, azzal ott és akkor megtöröd a szenvedés láncolatát.

Ebben tud segíteni a tudatos jelenlét (vagy mindfulness) gyakorlat és az együttérzés önmagunkkal.

 

1. lépés

Az első lépés, hogy fogadd el a szenvedés létezését.

bagdibella_nembaj_blog_szenvedesletezese

Fogadd el, hogy a szenvedés az élet része. Az élet sok örömet tartogat a számunkra, de ugyanúgy sok szenvedést is.

Arra van szükségünk, hogy megálljunk, és felismerjük saját szenvedésünket. Nem tudjuk gyógyítani a fájdalmunkat, ha nem ismerjük el a létezését.

A külső és a belső szenvedés forrásai sok fájdalmat és gyötrelmet okoznak nekünk, mindeközben tele vagyunk önítélkezéssel. Nincs még egy olyan ember, akivel olyan rosszul bánnánk ezen a világon, mint önmagunkkal.

A belső szenvedésünk nem más, mint az agy kitalációja: aggódunk a jövővel kapcsolatban, sajnálkozunk a múltunkon, hibáztatjuk magunkat a jelenünkért, frusztráltak vagyunk, ha nem érjük el, amit akarunk, csalódottak vagyunk, ha véget ér valami, amit szerettünk. A szenvedés külső forrásai is folyamatosan leselkednek ránk: az egész életünket felforgató krízisek, sorscsapások és betegségek, és a végső nagy szembenézés, a halál. Szenvedünk attól, hogy szenvedünk. Nem tudjuk megakadályozni, hogy ezek a dolgok bekövetkezzenek, mégis a hozzáállásunkkal befolyásolhatjuk az életünkre gyakorolt hatásukat.

Próbáld ki!

Kapd rajta magad a szenvedésen! Gondolatban vagy hangosan mondd el magadnak:

„Ez a szenvedés pillanata. A szenvedés az élet része.”

 

2. lépés

A második lépés annak az elfogadása, hogy nincs mindig minden rendben, és ez így van rendben. Nincs semmi baj azzal, amit most érzel!

bagdibella_nembaj_blog_erzelmek

A tökéletlenség lehetősége

A tökéletlenségünknek azért van nagy jelentősége, mert ez teszi lehetővé a fejlődésünket. Mindig akkor tanulunk a legtöbbet, amikor hibázunk, akár tetszik, akár nem. Én magam is elmondhatom, hogy a legtöbbet akkor tanultam és fejlődtem, amikor hibáztam, és egy minőségi ugrás az életemben mindig akkor következett be, amikor a legjobban szenvedtem.

Kristin Neff szavaival:
„Tökéletességre vágyunk, de ha tökéletesek lennénk, akkor nem lennénk emberek.”

Fogadd el a tökéletlenséged az élet részeként és tudatosítsd magadban, hogy veled egy időben, minden ember ezen a világon hasonlóan küzd a megfelelés és a nem megfelelés dimenzióján önmagával.

Paul Watzlawick szavaival:
„Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben, és ez így van rendben.”

NINCS SEMMI BAJ VELED!

 Nem baj, ha most nincs minden rendben veled.
 Nem baj, ha most szétestél.
 Nem baj, ha ordítasz, vagy túl nagy a csend.
 Nem baj, ha körülötted nincs most nagy rend.
 Nem baj, ha nem hoztad ki a legjobbat a mából.
 Nem baj, ha most a helyed sehol nem találod.
 Nem baj, ha nem látod mindenben a jót.
 Nem baj, ha nem tökéletes most a világod.
 Nem baj, ha nem vagy mindig életvidám.
 Nem baj, ha nem tartottad be a diétád.

Nem kell tökéletesnek lenned.
Nem kell mindig csinálnod valamit.
Nem kell jól reagálnod.
Nem kell mindig erősnek lenned.
Szabad dühöt érezned.
Szabad szomorúnak lenned.
De szabad jól érezned is magad.

Jogod van ahhoz, hogy úgy legyél, ahogy éppen most vagy.
Jogodban áll úgy viselkedni, úgy érezni, hogy ne kelljen mások előtt indokolni és igazolni a tetteidet.
Jogod van meggondolni magadat.
Jogod van hibázni.
Jogod van nem tökéletesnek lenni.

 

Zenével a rossz érzések feloldásáért
NEM BAJ dal

Hallgasd meg a Nem baj dalomat. A zenéjét Kovács Zoltán zeneszerző társam írta, én meg a szövegét:

 

3. lépés: Kapcsolódj a jelenhez

bagdibella_nembaj_blog_kapcsolodjajelenhez

A fájdalom elkerülhetetlen, de a szenvedés választható. A szenvedésünk nagy részét a naponta átélt kisebb események ismétlődő előfordulásaira adott reakcióink idézik elő: a gyerek nem készül el időben, elkésel a munkahelyedről, megfeledkezel valamiről, amit valakinek megígértél, már megint nem tartottad magad a diétádhoz, a párod viselkedése… Minden egyes alkalommal, amikor éber figyelemmel vagy a jelenben, olyankor esélyt adsz magadnak, hogy másként reagálj a történésekre, és megtörd a szenvedés láncolatát.

iranytu_konyv_3d_4

Az Iránytű a boldogsághoz című könyvem segítségével egy 30 napos tudatos jelenlét programot végezhetsz el.

 

4. lépés: Önmagunkkal való együttérzés

bagdibella_nembaj_blog_onmagunk

Az együttérzés önmagunkkal azt jelenti, hogy megértően viszonyulunk önmagunkhoz olyan helyzetekben, amikor valami miatt szenvedünk, rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, és megadjuk magunknak mindazt, amire pillanatnyilag szükségünk van: törődést, figyelmet, kedvességet, elfogadást. Vagyis az együttérzés biztosítja számunkra mindazt a támogató gondoskodást, amelyre oly mélyen vágyunk.

Amikor együttérzéssel fordulsz önmagad felé, a negatív önítélkezés csomója oldódni kezd, és átveszi a helyét a béke.

Itt van 2 alapgyakorlat Kristin Nefftől, a téma nemzetközileg is elismert tudósától, amivel elkezdheted gyakorolni az önegyüttérzést, de az Iránytű a boldogsághoz című könyvemben egy 30 napos programot találsz, mely segít megtörni a szenvedés láncolatát.

1. gyakorlat

Kérdezd meg magadtól minden egyes alkalommal, amikor önmarcangoláson kapod magad: „Mire lenne most a leginkább szükségem? Mi lenne a legegészségesebb és a leggyógyítóbb dolog, amit pillanatnyilag tehetnék magamért?”

Hogyan reagálnál, ha a legjobb barátod rosszul érezné magát, és csak őrlődne magában? Mit csinálsz általában ilyenkor? Mit mondasz és milyen hangnemben? Most képzeld azt, hogy Te vagy a barátod helyzetében! Hogyan viszonyulsz magadhoz nehéz helyzetekben? Miket mondasz magadnak, és milyen hangnemben? Van különbség? Ha igen, elmélkedj magadban arról, mi változna akkor, ha magadhoz is ugyanúgy viszonyulnál ilyen nehéz helyzetben, mint a legjobb barátodhoz!

2. gyakorlat – Ölelés

Önmagad megnyugtatásának és megvigasztalásának egyik könnyű módja – írja Kristin Neff, az Együttérzés önmagunkkal című könyvében –, hogy amikor nem vagyunk jól, gyengéden átöleljük magunkat. Ez lehet, furcsán hangzik, de a testünknek ez nem furcsa. Mivel a test a melegség és a gondoskodás fizikai gesztusára reagál, ezért neki mindegy, hogy ki érinti. Bőrünk rendkívül érzékeny szervünk. A kutatások azt bizonyítják, hogy a testi érintés oxitocint szabadít fel, biztonságérzetet nyújt, enyhíti a szorongó érzelmeket, és csökkenti a stresszt. Szóval, miért is ne próbálnád ki? Öleld meg magad jó szorosan! Öleld át magad, simogasd a karjaidat, ringasd magad! A lényeg, hogy kedves, gondoskodó, finom gesztusokat tegyél, gyengéd érzelmeket közvetíts magad felé. Figyeld meg, hogyan érzed magad az ölelés után! Ezzel az egyszerű gesztussal rácsatlakozhatsz az oxitocinrendszerre, ami szeretethormonokat szabadít fel, és ezáltal megváltoztathatod biokémiai tapasztalatodat. Egy szenvedéssel teli időszakban próbáld meg naponta többször is átölelni magad. Használd a kedvességnek ezt a rendkívül egyszerű módját!

 

5. lépés: Helyettesítés

bagdibella_nembaj_blog_helyettesites 

Valahányszor azon kapod magad, hogy azt gondolod „kell”, „muszáj”, „köteles vagyok”, próbáld ki, hogy kicseréled őket a „szeretnék”, „szeretek” „szívesebben”, „elhatároztam” szavakra. Így nem zárod be magad, hanem megtapasztalhatod, hogy az élet választási lehetőségek sorozata. Nincs olyan az életben, amit muszáj megtenned.

Ha azt gondolod, hogy „nekem helyt kell állnom”, „most meg kell mutatnom, hogy tudok jól teljesíteni”, helyettesítsd be valahogy így:

Szeretnék helytállni.

Szívesebben helytállok.

Szeretek helytállni.

Elhatároztam, hogy helytállok.

Kérdezd meg magadtól, ki mondja, hogy neked kell… vagy muszáj valamit megcsinálnod? Hol van az megírva? Miért is kellene? Ez a kell/muszáj gondolkodás csupán egyedi értékítéletek és preferenciák. Bármikor változtathatsz, lazíthatsz rajta a jólléted érdekében.

 

A témával kapcsolatos kiadványok, melyek további segítséget nyújthatnak:

Elengedés gyakorlat CD

Elengedés gyakorlat CD

Sok embernek nehezen megy az elengedés, mert nem tudják, hogyan csinálják. Ez az els ...

3 900 Ft
n
Iránytű a BOLDOGSÁGHOZ könyv

Iránytű a BOLDOGSÁGHOZ könyv

30+1 napos pozitív fókusz program Hogyan használd fel a legújabb agykutatások ere ...

4 900 Ft
n
Sorsfordító önbecsülés könyv

Sorsfordító önbecsülés könyv

Az önbecsülés növelése megfiatalít, megszépít, egészségesebbé, boldogabbá, sikereseb ...

4 900 Ft
n
Szeresd magad, hogy gyógyuljon az életed CD

Szeresd magad, hogy gyógyuljon az életed CD

Sokan állandóan elégedetlenek magukkal. Túlzott önbírálatot gyakorolnak, bűntudat ...

3 500 Ft
n

Ha tetszett a bejegyzés meg a dal, oszd meg másokkal is, és ha van kedved, írd meg a véleményedet a témával kapcsolatban!

Hírlevelemre itt tudsz feliratkozni >>

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked. Az Elfogadom gombra kattintva a webhely használatával elfogadod a weboldal sütikre vonatkozó aktuális adatévelmi irányelveinket >>

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close