Kérdésed van?    Telefon: +36 70 635 3250    

Tudtad, hogy az éneklés változásokat teremt az agyban?

enekles_segit

Te is érezted már, hogy ha énekelsz, akkor attól jobban érzed magad, jobb lesz a hangulatod és hirtelen mintha a világ minden gondja megszűnne?

Ez nem véletlen. Számos tanulmány bebizonyította már, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást és endorfint, ún. boldogsághormont termel. És ez még inkább igaz, ha nem csak a zuhany alatt, hanem csoportban énekelsz.

Éneklés közben a zenei rezgések rajtad keresztül mennek végbe, ezáltal fizikai és érzelmi viszonyokat is képesek megváltoztatni. Amikor csoportban énekelsz, akkor a bensőséges, belőled induló hanghoz csatlakozik a többiekből induló hang, és az egész egy különleges és harmonikus élményt eredményez.

A kutatók szerint a csoportos éneklés olyan, mint egy nyugtató infúzió, amely az idegeket nyugtatja, miközben a lelket felemeli. Ez utóbbi hátterében állhat a felszabaduló endorfin miatti örömérzet, vagy a szorongást, a stresszt és a magányosság érzetét csökkentő oxitocin hormon termelődése is.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint mára “a zene a társadalmi élet eszközévé fejlődött” és az éneklés öröme az evolúciós jutalmunk. Célja, hogy éneklés közben találkozzunk, ahelyett, hogy elrejtőznénk a barlangunkban.

Egy másik kutatás az énekesek kortizolszintjét vizsgálta, és arra az eredményre jutott, hogy az énekeseknek alacsonyabb az kortizolszintjük, azaz a stressz-szintjük. Ez azért lehetséges, mert éneklés közben szinkronizálódik a szívverésük. Ami megmagyarázza, hogy miért érezzük sokszor meditatív hatásúnak az együtt éneklést.

Sokszor volt már róla szó, de szerencsére a kutatások is azt bizonyítják, egyáltalán nem kell jó énekesnek lenni ahhoz, hogy a pozitív hatások érvényesülni tudjanak. Egy 2005-ös tanulmány szerint a csoportos éneklés “akkor is kielégítő és terápiás érzéseket produkálhat, ha a hangzás középszerű minőségű.

A fentiek miatt egyre nő a csoportos éneklés népszerűsége, és nem csak Amerikában. Ne gondold azonban, hogy csak a templomi vagy iskolai kórusokban van lehetőség közösen énekelni. Eljöhetsz egy Bagdi Bella motivációs koncertre, ahol pozitív töltetű dalokat énekelünk, csatlakozhatsz az Önfejlesztő kórushoz, de bármelyik zenei fesztiválon vagy koncerten kieresztheted a hangodat.

Próbáld csak ki ezzel a dallal:

Kapcsolódó írások

Az éneklés 11 meglepően pozitív hatása

Azt eddig is tudtuk, hogy az éneklés nagyon jó hatással van a lélekre, az utóbbi időben azonban egyre több kutatás bizonyítja az egészségre gyakorolt előnyeit is. Össze is gyűjtöttem neked ezek közül 11-et. Az éneklés 11 csodás egészségügyi hatása 1. […] Elolvasom »

10 ok, amiért jobban kell a zene az iskolába, mint gondolnád

Néhány hónappal ezelőtt lehetett hallani először a Mindennapos Éneklés Bizottsága megalakulásáról, akik a nevükkel ellentétben nem is igazán az iskolai keretek között mindennap megvalósuló éneklés bevezetését tűztik ki célként, inkább a minden iskolában megalakuló kórus és védett időben történő gyakorlási […] Elolvasom »

A hamis hang is gyógyít!

Valahol az interneten ezt a feliratot találtam: „Amikor szomorú vagyok, elkezdek énekelni, és rájövök, hogy a hangom rosszabb, mint a problémáim.” Először jót nevettem rajta, de sajnos, sok olyan emberrel találkozom, aki azért nem mer énekelni, mert azt gondolja, nincs […] Elolvasom »

VÁRJ!

Bagi Bella

TARTS VELEM ÁPRILIS 14-ÉN BUDAPESTEN!

ÖNÁTADÁS ÉS BOLDOGSÁG

ÉLETÉPÍTÉS ÉS ÖNFEJLESZTÉS ELŐADÁS-GYAKORLAT-KONCERT

Ott a helyem! »