Kérdésed van?    Telefon: +36 70 635 3250    

Így szabadulj ki a múlt szorításából

Mindannyiunk életében vannak fájó pontok, kellemetlen élmények, amelyekre nem szívesen emlékezünk. Százszor és százszor éljük újra az emlékeket, órákig kötik le a gondolataink a “mi lett volna, ha…” típusú elképzelések, miközben valójában a saját csapdánkban vergődünk, újra és újra visszarántva magunkat a mélybe. Mit tehetsz, hogy elengedd a múltat, és továbblépj? Mutatok néhány jó módszert.

1. Biztosan tovább akarsz lépni?

Mindenek előtt azt kell eldöntened, hogy szeretnél-e egyáltalán tovább lépni?
Gyakori, hogy az áldozat szerep figyelmet és együttérzést vált ki a körülöttünk élőkből, és ha úgy érezzük, hogy a törődést más forrásból nem kaphatjuk meg, akkor a tudatalatti nem is igazán szorgalmazza a megbocsátást és elengedést.

Ezzel szemben a továbblépés egy tudatos döntés a tudatalatti felett, amikor is választás elé kerülünk. A bizonytalant választjuk-e a megszokott érzelmekkel szemben.

Ha bizonytalan vagy, beszélj erről egy közeli baráttal vagy bizalmassal, esetleg szakemberrel, aki külső szemlélőként érzelmek nélkül, reálisabban láthatja a helyzetet.

2. Tisztázd le a hitedet és az elvárásaidat

Minél idősebbek vagyunk, annál tisztábban látjuk saját magunkat, és ahogy gyűlnek a tapasztalatok, egyre kevésbe fogadjuk el mások véleményét a saját magunk által kialakítottal szemben.

Legyen ez így akkor is, amikor rólad van szó. Soha ne felejtsd el, hogy amit mások gondolnak rólad, az az ő véleményük, őket tükrözi.

Egyetlen vélemény legyen mérvadó számodra: mégpedig a sajátod.
Ha úgy érzed, hogy dolgozni kell az önbecsüléseden, ajánlom figyelmedbe a 333 önbecsülés növelő megerősítést!

333_pozitiv_megerosites

3. Tanulj meg megbocsátani!

Ha valaki rosszat mondott vagy megbántott, természetes, hogy rosszul esik, sértve érzed magad és elégtételre vágysz. A múlthoz kötődő negatív élményeket azonban nem szabad túl közel engedned magadhoz, nem hagyhatod, hogy gyökeret verjenek benned, újra és újra a negatív dolgokra irányítsák a figyelmedet.

A megbocsátás szabadulás a negatív emlékektől, a bántó személyektől. Erről a másik személynek nem kell tudnia, ez a te magánügyed, benned játszódik, neked lesz jobb tőle.

Sokszor segíthet, ha a másik személy helyzetébe képzeled magad. Ha végig gondolod, hogy ő miért lehet ilyen: talán fiatalkorában túl kevés figyelmet és szeretetet kapott? Fizikai vagy érzelmi fájdalomban él? A munkahelyén vagy otthon él túl stresszesen? Egy betegség válja ki belőle ezt a viselkedést?

Tévedés ne essék, ez nem mentesíti őt a viselkedése miatt, neked viszont segíthet, hogy megértsd a miérteket, hogy nem biztos, hogy ellened irányulnak a cselekedetei és ezek fényében talán könnyebb lesz az elengedés és a megbocsátás is.

Hallottad már A szeretet összetart című dalt?

Ez életem egyik leginkább meghatározó dala, amely rólam, a saját történetemről is szól. Hallgasd meg, talán neked is tud segíteni.

Kapcsolódó írások

A szeretet összetart – klip és rövidfilm

Senki nem nő fel fájdalom nélkül, de ha a szüleinkkel való kapcsolatunk helyre van téve, minden más is helyére kerül az életünkben. Felmérések azt mutatják, hogy a nehéz, kihívásokkal és szorongással teli gyerekkor után is talpra lehet állni és sikeres, […] Elolvasom »

10 tipp a fojtogató múlt elengedéséhez

Gyermekkori sérelmek, munkahelyi bántások, egy rossz pillanatban elhangzott mondat és máris olyan negatív minta rögzül, amelyek évekig vagy akár évtizedekig is súlyos teherként nehezedhetnek a vállunkra. Bár a legtöbb esetben képesek vagyunk kezelni ezeket a helyzeteket és pl. beszélgetéssel tompítani […] Elolvasom »

10 legjobb módszer, hogy magad mögött hagyd a szomorú mindennapokat

Néha mindenkit elkap a szomorúság. Elég egy félreértett mondat, egy morcos szomszéd vagy egy bal lábbal ébredő főnök, hogy a hátunk közepére se kívánjuk a világot. Az alábbiak segítségével azonban bármikor magad mögött hagyhatod a mindennapok szomorúságát. Vess véget a […] Elolvasom »

VÁRJ!

Bagi Bella

TARTS VELEM MÁJUS 26-ÁN BUDAPESTEN!

ÉLETFELADAT FELISMERÉSE ÉS BETELJESÍTÉSE

ELŐADÁS-GYAKORLAT-KONCERT

Ott a helyem! »