Kérdésed van?    Telefon: +36 70 635 3250    

Az éneklés 11 meglepően pozitív hatása

Azt eddig is tudtuk, hogy az éneklés nagyon jó hatással van a lélekre, az utóbbi időben azonban egyre több kutatás bizonyítja az egészségre gyakorolt előnyeit is. Össze is gyűjtöttem neked ezek közül 11-et.

Az éneklés 11 csodás egészségügyi hatása

1. Erősíti az immunrendszert

A Frankfurti Egyetem kutatói által végzett vizsgálat bizonyította be a közelmúltban, hogy az éneklés erősíti az immunrendszert. A vizsgálat során egy szakmai kórus tagjainak vérét vizsgálták egy énekóra előtt és után. A kutatók kimutatták, hogy az 1 órás éneklést követően a kórustagok vérében jelentősen magasabb volt az ellenanyagként funkcionáló fehérje, az immunoglobulin szintje, az óra eleji eredményekhez képest. Ugyanakkor ugyanezt a növekedést nem figyelték meg a zenét csak passzívan hallgató esetében.

2. Növeli az edzettségi szintet

Az éneklés, a különböző énektechnikák és az énekhangok képzése igénybe veszi a tüdőt, a hasi izmokat, ezáltal fokozza az edzettségi szintet. A jelentősebb oxigénfelvétel jó hatással van a vérkeringésre, sokak szerint ezáltal növeli az aerob kapacitást és az állóképességet.

3. Javítja a testtartást

Ajánlott állva énekelni, így a mellüreg kellően ki tud tágulni, a váll és a hát egyenesbe kerül. Rendszeres énekléssel a helyes testtartás rögzül.

4. Javítja az alvás minőségét

Mivel az éneklés erősíti a torok és a szájpadlás izmait, ezáltal segít megelőzni a horkolást. Ha pedig ébredtél már fel a saját vagy párod horkolására, akkor tudod, hogy mennyire meg tudja ez nehezíteni a pihentető alvást.

5. Antidepresszáns hatású

A zene dallama és a dalszöveg segít elterelni a gondolatokat a mindennapi gondokról, lecsendesíti és nyugtatja az elmét, ezáltal remekül képes javítani a hangulatot. A legjobb, ha érted is a dal szövegét, amit énekelsz, és még jobb, ha a sorok pozitív töltetűek vagy pozitív megerősítéseket tartalmaznak.

Próbáld csak ki a Ma rám talál a boldogság című dallal, figyeld a hatásait!

6. Csökkenti a stresszt

Az éneklés segít ellazítani az izmokat, ezáltal oldódik a bennük lévő feszültség, és csökken az ún. kortizolszint a szervezetben.

7. Javítja a koncentrációt és a memóriát

Ha olyan dalt hallgatsz és énekelsz, aminek érted a szövegét, az agy képes csak arra fókuszálni, ha pedig kellően sokszor hallgatod a dalt, a szöveget is megjegyzed. Ezáltal az éneklés a koncentrációt és a memóriát is fejleszti.

8. Jó hatással van a társadalmi életre

Mindegy, hogy egy osztályban, baráti körben, karaoke-zás közben vagy csak úgy, a család szórakoztatására énekelsz, a közös éneklés képes összekötni az embereket, fokozza a jókedvet, ezáltal mélyíti a kapcsolatokat.

9. Növeli az önbizalmat

Kevesen vannak, akik mások előtt is bátran kiállnak énekelni. A félelmek legyőzése azonban növeli az önbizalmat, és időről időre könnyebben megy majd. Ráadásul az egészségügyi hatásokat tekintve egyáltalán nem számít, hogy tisztán vagy hamisan éneklünk-e, a hamis hangok is gyógyítanak.

Erre kifejezetten jó választás a Tükördal, amely a Repülj velem, új, énképet és önbizalmat fejlesztő gyerek CD-n jelent meg. Jó, ha a pozitív sorait a tükör előtt énekelitek, így még inkább rögzülni tud. Bármikor a tükörbe nézel, a pozitív üzenete jut majd eszedbe.

Már megjelent az új Repülj velem, énképet és önbizalmat fejlesztő gyerek CD, rajta a Tükördallal.
Rendeld meg itt »

10. Javítja a kommunikációs készségeket

A kismamáknak egyenesen ajánlják, hogy már a pocakjukban lévő babának is rendszeresen énekeljenek és a születése után is ajánlott megtartani ezt a jó szokást. A zene dallama, a szöveg, az intonáció mind segíti, hogy a gyerek később könnyebben tanulja a beszédet és a szavak képzését.

11. Boldoggá tesz

Az éneklés növeli az endorfinszintet, aminek hatására boldognak, elégedettnek érezheted magad.

Van még néhány jó érved a rendszeres éneklés mellett? Írd meg nekem kommentben!

Kapcsolódó írások

10 ok, amiért jobban kell a zene az iskolába, mint gondolnád

Néhány hónappal ezelőtt lehetett hallani először a Mindennapos Éneklés Bizottsága megalakulásáról, akik a nevükkel ellentétben nem is igazán az iskolai keretek között mindennap megvalósuló éneklés bevezetését tűztik ki célként, inkább a minden iskolában megalakuló kórus és védett időben történő gyakorlási […] Elolvasom »

A hamis hang is gyógyít!

Valahol az interneten ezt a feliratot találtam: „Amikor szomorú vagyok, elkezdek énekelni, és rájövök, hogy a hangom rosszabb, mint a problémáim.” Először jót nevettem rajta, de sajnos, sok olyan emberrel találkozom, aki azért nem mer énekelni, mert azt gondolja, nincs […] Elolvasom »

Az éneklés a lelki átalakulás egészen kifinomult eszköze

Tudományosan bizonyított, hogy az éneklés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és emeli az endorfinszintet. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és teljesen mindegy, hogy hamisan vagy tisztán énekelsz-e. Amikor énekelsz, a zene rezgése átjár, megváltoztatja a testi és érzelmi állapotodat. […] Elolvasom »

VÁRJ!

Bagi Bella

TARTS VELEM FEBRUÁR 17-ÉN BUDAPESTEN!

ÉLETFORMÁLÓ ÉNSZERETET

ÉLETÉPÍTÉS ÉS ÖNFEJLESZTÉS ELŐADÁS-GYAKORLAT-KONCERT

Ott a helyem! »