Kérdésed van?    Telefon: +36 70 635 3250    

3+1 bevált módszer a múlt elengedéséhez

mult_elengedese

Nincs olyan ember, aki sérelmek, apróbb lelki sérülések vagy bántások nélkül nőne fel. Ezek pedig mindannyiunkban nyomot hagynak, és lezárás nélkül akár a felnőtt életünkre, a sikereinkre, a mindennapjainkra is rányomhatják a bélyegüket.

A múlt, a visszaemlékezések és az egyes történések rendre felszínre hozzák az elnyomott érzelmeket, amik viszont megkötnek, leláncolnak és nem engednek előbbre lépni.

A múlt lábnyomai ellen 2 dolgot tehetsz. Vagy tovább sajnálod magad a megváltoztathatatlan miatt, és ezzel talán egy életre megpecsételed a sorsodat, vagy erőt veszel magadon, lezárod, elengeded a múltat és új ajtót nyitsz a boldogabb, sikeresebb éned előtt.

De hogyan lehet elengedni a múltat, amikor annyi fájdalmat okozott? Mutatok 3+1 nagyon hatékony módszert hozzá!

1. Élvezd a jelent

A múlt sérelmeivel kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy a harag és a düh elveszi a fókuszt a mindennapokról, nem engedi észrevenni az apró boldogságforrásokat, amelyek örömet, felüdülést hozhatnak a szürke hétköznapokban.

Állj meg egy pillanatra, állítsd meg a cikázó gondolataidat és kérdezd meg magadtól: “Hol vagyok most?”

Vegyél egy mély lélegzetet, nézz körül, érezd az illatokat, csodáld meg színeket, hallgasd az élet zenéjét. Ha megtanulod a tudatodat a jelenre irányítani, azzal átveszed az irányítást, gondolataidat pedig a pozitív, boldog pillanatokra irányíthatod.

2. Fogadd le a megváltoztathatatlant

A múltbeli események megtörténtek. Nem tudsz rajtuk változtatni. Hajlamosak vagyunk ugyanakkor a “Mi lett volna ha…?” típusú elméleteket gyártani és ellenállni, megakadályozni, hogy a feledés homályába vesszenek.

Az elfogadás ugyanakkor felszabadít, megnyugtat és békét hoz. Tanuld meg a leckét a megtörténtekből, de ne játszd le újra és újra az eseményeket, mert az csak fájdalmat, bűntudatot és haragot eredményez. Fogadd el, koncentrálj a jelenre, így a sérelmek eltűnnek, te pedig újra felszabadultnak érezheted magad.

3. Tanulj meg megbocsátani

Sokan gondolják, hogy a haraggal a másikat, sérelmeik okozóját bűntetik, és ezért nem akarnak megbocsátani. De ez nincs így. A megbocsátásra egyedül magad miatt van szükséged. A haragodat, a dühödet csak te érzed, csak a te életedet rombolja.

Ha azonban megtanulod elengedni a megváltoztathatatlant, azzal felszabadíthatod a lelkedet a rabláncaitól, és új lehetőségeket teremthetsz a boldogabb, kiegyensúlyozottabb életed eléréséhez.

+1 Légy hálás a jelenért

A hála véleményem szerint az egyik legerősebb emberi érzelem. Szinte a boldogság szinonimájaként használom, mert aki hálás, az egyszerűen nem lehet boldogtalan.

Bármi is történt a múltban, kellett ahhoz, hogy az legyél, aki ma vagy, és a te életedben is vannak értékes dolgok, amelyekért hálás lehetsz a Sorsnak, az Életnek.

Lehet, hogy nem ilyen életet képzeltél el magadnak gyerekként, és lehet, hogy élhetnél sokkal jobban is, de tanulj meg a jelenre koncentrálni, vedd észre az életed legnagyobb ajándékait, és légy értük hálás.

A hála érzete új életet teremt, felszabadít és célokat ad. Élvezd ki!

A múlt elengedése sokszor nehéz, kínzó és fájdalmas is lehet. Tudom, mert én is átmentem mindezen, mégis életem egyik legjobb döntése volt. A történetemről itt írtam korábban. Az én életem az egyik legjobb példa, hogy bizony fel kell állni, újra el kell indulni, mert van értelme.

Hallottad már A szeretet összetart című dalt?

Ez a dal és klip éppen arról szól, hogy csak akkor lehetünk igazán boldogok, ha a sérelmek után nem a gyűlölet és a harag uralkodik a szívünkben, hanem a szeretet és a megbocsátás költözik a helyére. Itt többet is megtudhatsz a hátteréről.

Kapcsolódó írások

A szeretet összetart – klip és rövidfilm

Senki nem nő fel fájdalom nélkül, de ha a szüleinkkel való kapcsolatunk helyre van téve, minden más is helyére kerül az életünkben. Felmérések azt mutatják, hogy a nehéz, kihívásokkal és szorongással teli gyerekkor után is talpra lehet állni és sikeres, […] Elolvasom »

Igaz történet: Így értettem meg a szüleimet

Anyám és apám kezein keresztül minden ősöm kezét is fogom. Az egész életem történetében benne vannak az őseim is. A félelmeim nem is az én félelmeim, hanem generációkon át öröklött félelmek. A mintáim, amelyek meghatározzák az életemet, generációkon át öröklött […] Elolvasom »

10 tipp a fojtogató múlt elengedéséhez

Gyermekkori sérelmek, munkahelyi bántások, egy rossz pillanatban elhangzott mondat és máris olyan negatív minta rögzül, amelyek évekig vagy akár évtizedekig is súlyos teherként nehezedhetnek a vállunkra. Bár a legtöbb esetben képesek vagyunk kezelni ezeket a helyzeteket és pl. beszélgetéssel tompítani […] Elolvasom »

VÁRJ!

Bagi Bella

TARTS VELEM ÁPRILIS 14-ÉN BUDAPESTEN!

ÖNÁTADÁS ÉS BOLDOGSÁG

ÉLETÉPÍTÉS ÉS ÖNFEJLESZTÉS ELŐADÁS-GYAKORLAT-KONCERT

Ott a helyem! »